Viitorul Tehnologiei

Viitorul suna bine !

Canon a inventat mouse-ul cu calculator integrat

Plictisită de atâtea camere foto şi multifuncţionale, Canon a zis că e timpul pentru o inovaţie şi s-a decis să scoată pe piaţă un produs deosebit: un mouse wireless atipic, dotat cu un calculator în toată regula. Denumirea lui, Canon X Mark I Mouse, este evident inspirată după cea a aparatelor DSLR de top.

Pentru se ridica la rangul denumirii, mouse-ul cu calculator este înzestrat cu tehnologii relativ scumpe: comunică prin Bluetooth cu PC-ul şi deplasează precis cursorul, mulţumită senzorului laser. Pad-ul numeric poate fi blocat pentru a nu se apăsa accidental.

Canon X Mark I Mouse va deveni disponibil din noiembrie în UK, unde va costa aproximativ 40 de lire.

Americanii vor cenzura Wikileaks pentru dezvăluirile din război

După ce pe Wikileaks au fost publicate filme ce înfăţişau diverse atrocităţi comise de soldaţii americani în războiul din Irak şi Afganistan (cum ar fi uciderea de civili, dar şi a unor jurnalişti), Pentagonul a cerut deţinătorilor site-ului retragerea conţinutului cu pricina şi cenzurarea pe viitor a documentelor, imaginilor sau clipurilor similare. Oficial, există peste 15.000 de documente compromiţătoare care nu au apucat încă să fie publicate.

Motivaţia Pentagonului, aceea că "pun într-o lumină proastă armata Statelor Unite", este departe de a fi întemeiată. În opinia Wikileaks şi nu numai, cerinţa americanilor este considerată nefondată şi reprezintă chiar o ameninţare.

În replică, Departamenul Apărării din Statele Unite afirmă că informaţiile scurse pot aduce mari probleme atât militarilor americani, cât şi informatorilor din Afganistan. În vederea soluţionării conflictului cu Wikileaks, DoD spune că FBI-ul şi Ministerul Justiţiei vor decide următorul pas.

Arc Touch - zvon de maus sensibil la atingere de la Microsoft

Cei de la Microsoft încearcă să ne incite cu două bucăţi diferite ale imaginii unui viitor produs. Cuvintele cheie apărute într-un post al contului de Twitter dedicat perifericelor Microsoft au fost "flat" şi "touchy". Acestea au fost puse alături de înregistrarea domeniului arctouchmouse.com de către Microsoft şi s-a tras imediat concluzia că ni se pregăteşte un şoricel special. Mai mult, s-a descoperit şi o listă de preţuri în care un anume Microsoft Arc Touch Mouse se va vinde cu aproximativ 70 $. Denumirea face referire la unul din cele mai îndrăzneţe dispozitive lansate de Microsoft, Arc Mouse.

Produsul Microsoft Hardware vrea să concureze direct cu Apple Magic Mouse. Şoricelul va avea o formă aplatizată şi o suprafaţă sensibilă la atingere în partea superioară, acolo unde sunt poziţionate de obicei butoanele principale. Probabil că vom avea parte de suport multi-touch deoarece, fără gesturi, mausul ar fi prea fad pentru generaţia actuală de interfeţe utilizator-PC. Poate că unii utilizatori de PC-uri au fost invidioşi pe fanii Apple care au primit un mouse sensibil la atingere, însă fără motiv zicem noi. În practică, forma ergonomică a unui mouse clasic este cea mai potrivită. Se pare că mai avem o lună de aşteptat pentru a vedea cât de util şi cui se adresează Microsoft Arc Touch Mouse.

Soldaţii americani trag pe nas ca să reziste la înălţime!

Pentru a face faţă dificilelor misiuni din munţi, soldaţii americani vor primi substanţe prizabile care îi vor ajuta să se acomodeze extrem de rapid la altitudini mari - în maximum două minute. În mod normal, la înălţimi ridicate (peste 3000 de metri), corpul uman are nevoie de zile sau chiar săptămâni până să îşi regleze funcţiile.

Nu se specifică dacă respectivul medicament dă dependenţă şi nici nu se spune nimic despre efectele sale secundare. Momentan substanţa este testată pe animale. În trei ani, se doreşte ca ea să fie folosită şi de către militari.

Proiectul de 4,7 milioane de dolari este dezvoltat de către cercetătorii de la institutul Case Western Reserve School of Medicine şi sprijinit financiar de DARPA, agenţie care se remarcă prin concepte şi realizări tehnologice uimitoare: EATR (roboţi complet autonomi), Transformer (maşina zburătoare) şi multe altele.

HP Mini 5103 sau ce înseamnă un netbook business

Denumirea "netbook business" poate fi considerată de unii un oximoron. Performanţele unui netbook nu se vor ridica niciodată la nivelul unui portabil business, însă cu aspectul lucrurile stau altfel. Producătorii de ultra-portabile ieftine încearcă să-i cucerească pe cei care nu au nevoie de un Intel Core i7 quad core şi 8 GB RAM pentru o prezentare sau întocmirea unui raport. De asemenea, un laptop care arată "profesional" ar putea să dea mult mai bine pe masa unei săli de conferinţe decât un netbook lucios, în ciuda faptului că ambele sunt dotate cu procesoare Intel Atom. Intră în scenă HP Mini 5103, un netbook de 10.1" cu dotări de bază clasice, însă cu opţionale foarte atractive pentru segmentul business.

Netbook-ul de la HP poate fi dotat cu unul din procesoarele Atom N455 sau N475. Memoria RAM este limitată la 2 GB şi nici nu se pune problema ca să alegeţi o versiune cu RAM mai puţin. În carcasă poate fi montat un HDD clasic cu capacitate maximă de 320 GB, însă cei care doresc un spor de performanţă şi au un buget mai generos pot alege un SSD de 128 GB. Cei care doresc să vizioneze filme HD sau clipuri full HD de pe YouTube pot opta pentru acceleratorul Broadcom Crystal HD. Surprinzătoare este şi opţiunea pentru un ecran sensibil la atingere, însă nu ştim cât va trebui să plătiţi în plus pentru el. Preţul de plecare pentru HP Mini 5103 este de 430 €, însă cred că se poate dubla în cazul în care utilizatorul doreşte acele opţionale foarte atractive.

Aşteptaţi-va la un record de patch-uri pentru Windows

Era o vreme, acum câţiva ani, când aproape că nu trecea nicio săptămână fără să iasă la iveală o breşă de securitate într-unul din sistemele de operare Windows. Săptămâna viitoare vom avea prilejul să rememorăm acele vremuri, deoarece Microsoft va furniza nu mai puţin de 14 patch-uri.

Cele 14 patch-uri pe care le vom instala săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri dimineaţă, vor stabili un nou record pentru Microsoft. Anume, cele mai multe patch-uri lansate într-o perioadă de o lună. Acestea vor repara 34 de potenţiale probleme de securitate.

Sunt vizate nu doar sistemele de operare propriu-zise, ci şi numeroase aplicaţii Microsoft. Printre acestea, diverse versiuni de Microsoft Office, Microsoft Works şi Silverlight. În afară de versiunile Server, sunt vizate, bineînţeles, Windows 7, Vista şi XP.

Utilizatorii de Windows XP cu SP2 au fost lăsaţi pe din-afară. Deşi problemele de securitate îi vizează şi pe ei, update-urile nu pot fi instalate decât pe versiunea cu SP3. Dacă nu vor să devină riscuri de securitate pentru ei şi pentru ceilalţi utilizatori, aceştia ar trebui să-şi instaleze ultimul Service Pack pentru Windows XP.

Google Nexus One a murit, trăiască Google Dev Phone

Ţineţi minte când am spus că Google Nexus One e mort? Uitaţi ce am spus! Google Nexus One îşi trăieşte acum a doua copilărie cu alt rol şi al nume. Va fi cunoscut ca Dev Phone.

Fie cei de la Google s-au răzgândit, fie au hotărât asta mai demult dar ne-au anunţat abia acum. Cert este că Google Nexus One nu va fi dat complet uitării. Se va reîncarna sub numele Dev Phone şi va putea fi continuare cumpărat.

Aşa cum probabil vă puteţi da seama şi după noul nume, Dev Phone va fi un fel de terminal experimental din punct de vedere software. Va avea întotdeauna cea mai nouă versiune de Google Android, cu cele mai noi facilităţi, inclusiv în stadiu de test.

Google Dev Phone este dedicat programatorilor care îşi vor putea testa aplicaţiile pe cele mai noi versiuni ale sistemului de operare şi pentru acea categorie de utilizatori care vor să folosească cele mai noi versiuni software.

Dev Phone poate fi achiziţionat de către cei care sunt sau se vor înregistra ca dezvoltatori de aplicaţii pentru Android. Preţul este 529 de dolari.

De ce este Steve Jobs slab? Are ghinion la restaurante!

Întrebarea "oare Steve Jobs mănâncă?" şi-a găsit în sfârşit un răspuns, iar acesta este unul afirmativ. CEO-ul Apple a fost văzut weekend-ul trecut în pizzeria "Flour + Water" din San Francisco.

Ghinion însă, a trebuit să părăsească localul fără să fie servit, deoarece nu avea rezervare şi toate mesele erau ocupate. Chiar acesta să fi fost motivul? Ori şeful de salon, posesor de iPhone 4, a profitat de momentul ideal pentru a se răzbuna pe Steve Jobs?

Indiferent de motiv, cert este că în localurile din Statele Unite clienţii sunt respectaţi, iar banii şi faima nu sunt suficiente ca să-ţi faci loc cu coatele.

În România, într-o situaţie similară, chelnerii nu ar fi ezitat să te gonească, motivând fals că masa era dinainte rezervată şi că a fost o greşeală. Nu e o invenţie, se întâmplă cu adevărat.

NFS Shift 2 confirmat - bucurie pentru vitezomanii virtuali!

Fără mare vâlvă şi fără anunţuri oficiale, cei de la EA au confirmat existenţa unui titlu NFS Shift 2 în lucru. Într-un comunicat oficial, jocul este trecut pe lista de titluri viitoare, fiind programat pentru lansare în trimestrul patru al anului fiscal 2011. Pentru cei care nu sunt familiari cu aceşti termeni economici, simulatorul auto ar putea fi lansat în perioada ianuarie-martie 2011. Se pare că de joc se vor ocupat tot cei de la Slighty Mad Studio, care şi-au lăsat amprenta pe un NFS Shift puţin controversat. Cu NFS Hot Pursuit bătând la uşă, vom avea cu ce să fim ocupaţi până când NFS Shift 2 va fi lansat anul viitor.

Logitech G700 şi G930 - perifericele wireless de top

Nu ştim ce sărbătoresc cei de la Logitech, însă noi nu ne supărăm când vedem trei periferice pentru gaming lansate într-o singură zi. Începem cu Logitech Wireless Gaming Mouse G700, noul top de gamă în materie de şoricei pentru jocuri. El vine ca un răspuns la Razer Mamba şi Microsoft Sidewinder X8, mauşi wireless care pot fi conectaţi la calculator prin intermediul unui cablu atunci când utilizatorul simte nevoia. Într-un fel, el este urmaşul lui G7, primul mouse wireless de gaming de la Logitech. G700 se remarcă prin butoanele laterale proeminente şi forma ergonomică apropiată de cea a seriei actuale de mauşi. Printre facilităţile care îi vor încânta pe jucători se numărăr cele 13 butoane personalizabile, rezoluţia de 5.700 DPI a senzorului laser, 1.000 de transmisii pe secundă şi cinci profile disponibile în memoria internă.

Logitech Wireless Gaming Headset G930 este o reiteraţie a căştilor G35, însă producătorul a renunţat la fir. Difuzoarele oferă sunet surround 7.1 folosind tehnologii Dolby şi microfonul se opreşte automat atunci când este pliat. Bateriile integrate oferă o autonomie de 10 ore, în condiţiile în care headset-ul este dotat cu două module radio de 2,4 GHz pentru a garanta conexiune continuă în orice mediu. Baza de încărcare a bateriilor se conecteză la un port USB al calculatorului şi dispune de un cablu cu mufă microUSB pentru încărcare chiar şi în timpul utilizării. Butoanele laterale şi potenţiometrul de volum sunt poziţionate la fel ca la G35.


Tastatura Logitech G510 nu este wireless şi va fi apreciată de cei care doresc multe butoane personalizabile. Ea combină ecranul LCD monocrom de la a doua generaţie de G15 cu blocul de taste personalizabile de la prima generaţie a aceleiaşi tastaturi şi cu blocul multimedia de la G19. Iluminarea se face cu LED-uri multicolore, iar utilizatorii pot apăsa până la cinci taste simultan care vor fi recunoscute individual. Cele trei periferice vor fi disponibile în curând, preţurile în Statele Unite fiind de 160 $ pentru căştile Logitech G930, 120 $ pentru tastatura Logitech G510 şi 100 $ pentru mausul Logitech G700. 

Apple calcă pedala. A V-a generaţie de iPhone apare în iarnă?

Deşi iPhone 4 s-a vândut deja în peste trei milioane de exemplare, problemele cu recepţia semnalului au lăsat cicatrici pe figura plină de mândrie a lui Steve Jobs. Aşa se face că şeful din Cupertino ar putea scurta intervalul de succedare între generaţiile de produse, cel puţin în cazul telefonului Apple.

Umblă zvonul că în ianuare 2011 va fi lansată a cincea generaţie de iPhone. În mod normal, ne-am fi aşteptat ca luna iunie să fie dedicată acestui eveniment.

Viitorul iPhone ar trebui să facă repede uitat eşecul tehnic numit iPhone 4, ceea ce înseamnă că nu va avea îmbunătăţiri hardware majore ci va fi practic un iPhone 4 fără probleme cu semnalul şi poate cu câteva facilităţi multimedia suplimentare. Tot în aceeaşi perioadă se anunţă şi o versiune de iPad mini, cu ecran de 7 inch.

Situaţia seamănă mult cu cea din cazul Microsoft Vista. Eşecul acestui sistem de operare l-a făcut pe Steve Ballmer să scoată repede Windows 7, sistem bine primit de utilizatori şi care a ajuns într-un foarte scurt timp să depăşească vânzările lui Vista

Ce se intampla cand explodeaza un gadget?

Stirile despre telefoane care explodeaza, laptopuri in flacari sau chiar adaptoare USB incandescente nu mai reprezinta o noutate.

Un barbat din China a murit in urma unei explozii produsa de propriul telefon mobil.

Ne intrebam cand va veni randul smartphone-urilor “sa ne lumineze” mai mult decat ar trebui. Filmuletul de mai jos ne arata cum se supraincalzesc componentele din interiorul gadgeturilor si cum explodeaza, in cele din urma.



Google Wave a fost tras pe linia moartă

Deşi multe dintre serviciile sale se bucură de un mare succes, din când în când Google mai dă şi rateuri. Prin rateuri înţelegem produse care fie nu se bucură de aprecierea utilizatorilor, fie se renunţă la ele după un timp. Cel mai nou rateu se numeşte Google Wave.

Vă aduceţi aminte, probabil, cum a fost anunţat în luna mai 2009 Google Wave. Cu surle şi trâmbiţe, Wave era prezentat ca un produs revoluţionar care va aduce comunicarea la un nou nivel şi care, printre altele va înlocui mail-ul.

Evident, Google Wave nu a dus la dispariţia mail-ului. Din contră, 4 august 2010 va rămâne în istorie ca data la care a dispărut el.

Problema lui Google Wave era faptul că nu avea ca ţintă nicio nevoie în mod special. Se puteau găsi pentru el diverse utilizări, care implicau comunicarea în timp real. Însă nu putea înlocui nici mail-ul, nici messenger-ul şi, în general, nicio formă de comunicare clasică.Google a decis să renunţe la Wave dar va folosi tehnologia respectivă în alte servicii. Cine ştie, poate pe viitor unele din caracteristicile lui Google Wave se vor regăsi chiar în Gmail.

Deocamdată, Google Wave nu a fost închis, acesta putând fi accesat şi utilizat în continuare. Va fi închis, eventual, la un anumit moment.

15 minute cu trenul până la mare!

Bucureşti Nord - Constanţa. 225 de km. Şinele de cale ferată se dilată la 50 de grade Celsius. Se impun restricţii de viteză. Drumul până la mare durează aproape cinci ore. Acesta este scenariul binecunoscut din România. În China în schimb, se pregăteşte construirea unei infrastructuri maglev ce va permite trenurilor să circule cu viteze uimitoare de până la 1000 Km/h, ceea ce înseamnă că 250 de Km vor fi parcurşi în nici mai mult nici mai puţin de 15 minute. Incredibil dar adevărat!

Infrastructura maglev este utilizată cu succes în Japonia şi Coreea de Sud. Aceeaşi tehnologie va fi folosită şi în China, cu deosebirea că aici trenurile vor cirula prin tuneluri vidate, amplaste sub pământ, obţinându-se astfel un coeficient aerodinamic perfect: zero. Costul unui kilometru de tunel este de 3 milioane de dolari.

Lucrările se estimează a fi gata în maximum trei ani, dar până se va ajunge la viteza de 1000 Km/h ar putea dura chiar şi 10 ani. Până atunci, chinezii vor trebui să se mulţumească cu "doar" 600 Km/h.

Un simplu calcul ne arată că o astfel de infrastructură pe ruta Bucureşti Nord - Constanţa ar costa 675 mil. $. De ce acest calcul? Dintr-un singur motiv: hoţia din România. Când te gândeşti că Necolaiciuc, fostul director al CFR, a risipit 700 de milioane de Euro de la Compania Naţională de Căi Ferate, iar la fel ca el mulţi alţii s-au îmbogăţit în mod fraudulos, te mai miri că trenurile din România au ajuns la nivelul celor din vestul sălbatic? Te mai miri că suntem o ţară fără drumuri, fără nimic?
 

Crysis 2 amânat pentru începutul lui 2011

Aceasta este o veste mai mult decât tristă pentru fanii jocurilor FPS. Cei de la EA au anunţat că data de lansare a lui Crysis 2 a fost mutată la începutul anului 2011. Motivul oficial invocat este opera unui departament de PR. Teoretic, jocul ar fi fost lansat în aceeaşi perioadă cu alte titluri importante şi cei de la departamentul de marketing n-au fost mulţumiţi. De asemenea, cei de la Crytek vor avea mai mult timp la dispoziţie să retuşeze un titlu major. Până când cineva iese la rampă cu motivele reale, va trebui să ne mulţumim cu acest comunicat oficial.

Această amanare nu-i ajută nici măcar pe cei care ar fi dorit să facă un upgrade la placa video. Nu vă deranjaţi să strângeţi mulţi bani deoarece jocul s-ar putea să aibă cerinţe de sistem mai reduse decât primele două titluri. Argumentele principale sunt cadrul mai restrâns în care se va desfăşura acţiunea şi faptul că jocul va fi dezvoltat şi pentru consolele de ultimă generaţie, dotate cu chipset-uri video mai vechi. Chiar şi aşa, cei care vor dori să-l joace pe un sistem compatibil Nvidia 3D Vision ar putea să ia în considerare modelele de top sau o configuraţie SLI de la Nvidia. În final, nu pot decât să urez aşteptare uşoară fanilor Crysis, printre care se numără şi autorul.

Logitech Alert - sisteme de supraveghere uşor de folosit

În domeniul foto/video, cei de la Logitech s-au rezumat în ultimii ani la camere web, fie ele şi de top . Cu rezoluţii mari şi posibilitatea de filmare full HD, ele dispuneau în cel mai bun caz de o aplicaţie simplă pentru supraveghere. Cu Alert, cei de la Logitech vor să intre pe un alt teren, acela al sistemelor de supraveghere pentru locuinţe personale. Logitech Alert 750i Master System este creat pentru a fi folosit în interior, pe când Alert 750e Outdoor Master System se recomandă pentru exteriorul locuinţei. Cei care doresc camere adiţionale au la dispoziţie sisteme cu care îşi pot mări perimetrul de supraveghere.

Unul dintre principalele atuuri ale sistemului este faptul că poate fi pus în funcţiune rapid şi foarte uşor. Majoritatea sistemelelor de securitate necesită un proces complex de instalare. În cazul sistemelor de faţă, în urma instalării aplicaţiei Logitech Alert, utilizatorul nu va trebui decât să alimenteze şi să conecteze camera la reţea. În cazul sistemului Alert 750i, camera este livrată cu două unităţi ce se conectează la priză. Una din ele alimentează camera, iar cealaltă este dotată cu o mufă LAN pentru conectarea la reţea. Cele două unităţi se conectează în reţea folosind traseele de curent electric din casă.

Cele două camere ale sistemelor Alert lansate sunt dotate cu un obiectiv cu deschidere largă de 130 de grade. Ele vin cu un card microSD de 2 GB pentru înregistrarea video sau pentru imagini. Cardul este golit din când în când de aplicaţia instalată pe calculator. Sistemul poate fi setat să înregistreze la detectarea mişcării şi poate fi accesat de oriunde prin intermediul unui site securizat Logitech sau al unei aplicaţii pentru iPhone, BlackBerry ori Android. Cei care vor ceva mai mult pot plăti un abonament de 80 $/an pentru sistemul premium Logitech Alert Web and Mobile Commander. Preţul sistemelor alert este de 300 $ pentru Alert 750i şi 350 $ pentru 750e, iar camerele adiţionale pentru ele vor costa 230 $ şi respectiv 280 $. Sistemele vor fi disponibile începând cu această lună.

StarCraft 2, un milion de exemplare vândute în prima zi

Era clar, încă de când a fost anunţat, că StarCraft 2 va fi un mare succes. Faptul că se vinde foarte bine, nu este o surpriză pentru nimeni. De dragul statisticilor însă, numai în primele 24 de ore de la lansare a fost vândut în peste un milion de exemplare.

Cei de la Blizzard ne-au dovedit încă o dată nu doar că ştiu să facă jocuri memorabile, ci că ştiu să scoată şi bani. În timp ce alţii se plâng ca nu câştigă nimic din cauza pirateriei, StarCraft 2 a ajuns jocul de strategie vândut cel mai repede din toate timpurile. În primele două zile au fost vândute 1.5 milioane de exemplare.

Google ne lasă să folosim mai multe conturi simultan

Numeroşi utilizatori folosesc mai multe conturi Google. Din diverse motive, sunt situaţii în care este utilă folosirea mai multor conturi. Pentru aceştia, funcţia Multiple sign-in pe care Google a început să o implementeze se va dovedi foarte utilă.

Multiple sign-in îţi permite să treci rapid de la un cont la altul şi să fii logat în mai multe conturi, pe servicii diferite. De exemplu, poţi fi logat în Gmail într-un cont şi în Google Reader în alt cont. Sau, poţi schimba rapid contul pe care îţi verifici mail-ul.

Pentru a activa această funcţie trebuie să-ţi accesezi profilul Google. Acolo, opţiunea Multiple sign-in va apărea în cadrul secţiunii Setări personale, sub adresele de mail. Odată activată opţiunea, vei putea înregistra adresele de mail atribuite conturilor tale.

După configurarea conturilor, în header-ul serviciilor Google, va apărea opţiunea de schimbare a contului. Nu trebuie decât să dai click pe adresa de mail afişată şi să alegi altă adresă, care corespunde contului în care vrei să intri.

Multiple sign-in a început să fie implementată dar nu apare deocamdată în toate conturile. Dacă nu ţi-a apărut până acum, îţi va apărea într-una din zilele următoare. De asemenea, trebuie ştiut faptul că schimbarea conturilor este posibilă deocamdată doar pentru serviciile: Gmail, Google Calendar, Google Sites, Google Reader, Google Voice, App Engine şi Google Code.

Iată de ce nu e criză în Japonia

Piaţa de electronice şi IT din Japonia merge brici şi nu dă doi bani pe criza atât de mult blamată în Europa şi Statele Unite. Motivele sunt numeroase, dar dacă este să alegem unul ce nu ţine de contextul economic, acela ar fi modul în care îşi promovează marfa. Nu ştiu cum ar fi arătat o reclamă la camere video cu filmare în slow-motion la noi, dar la ei cu siguranţă arată cel puţin intrigant. Acum depinde şi la ce se gândeşte fiecare.




În schimb, în clipul de mai jos nu sunt prea multe metafore vizuale.



Iată şi ceva pentru amatorii de sumo.



Spot-ul următor i-ar face invidioşi pe producătorii de emisiuni de la Animal Planet.



În fine, acest ultim clip este dedicat iubitorilor de sporturi cu balonul rotund.


Linkin Park ne aduce un trailer de Medal of Honor

Joe Hahn, unul din componenţii grupului Linkin Park, a regizat videoclipul piesei The Catalyst de pe ultimul album, folosind printre altele imagini noi din campania single player a jocului Medal of Honor. De fapt, au fost combinate filmări reale cu animaţii din joc, într-un videoclip/trailer atractiv atât pentru fanii formaţiei, cât şi pentru fanii seriei de FPS-uri. Prea multe nu prea sunt de spus în legătură cu acest trailer. Acţiunea intensă din Afganistan a celor din Tier 1 Operator va începe în luna octombrie, atunci când jocul va fi lansat. Vizionare plăcută!



Autobuzul-tunel - un concept ingenios din China

Perspectiva de-a sta într-un autobuz blocat în trafic nu este una plăcută, mai ales dacă mijlocul de transport în comun nu este dotat cu aer condiţionat. Chinezii au o soluţie la această problemă, sub forma unui autobuz-tunel care să permită autovehiculelor să circule sub el. Uriaşul mijloc de transport în comun va ocupa două benzi şi va rula pe şine. El se va comporta ca un tunel mobil. În momentul în care întâlneşte trafic, el va putea să meargă mai departe pe deasupra lui. Când opreşte în staţii, autobuzul nu va bloca niciuna din benzile de sub el. Autovehiculele care vor putea rula pe cele două benzi special vor avea o înălţime limitată de indicatoare. Tunelul mobil va fi dotat cu senzori şi semnale luminoase pentru a evita coliziunea maşinilor de pereţii săi.

Autobuzul va fi electric şi va rula pe un traseu de 186 km într-o zonă aglomerată din Beijing. Cu o lăţime de 6 m şi o înălţime de 4-4,5, el va putea transporta 1200-1400 de pasageri cu o viteză maximă de 60 km/h. Confom estimărilor, autobuzul ar reduce cu 25-30% blocajele de trafic din zonă. Într-un an ar putea fi construită o rută de 40 km, de trei ori mai repede decât o magistrală de metrou cu aceeşi lungime. Poate că şi traficul din Bucureşti ar arăta altfel dacă ideea chinezilor ar fi pusă în practică pe bulevardele aglomerate, unde metroul nu ajunge încă su nu va ajunge vreodată. Cât despre faptul că şoferii pot transforma două benzi în trei, aceasta este o cu totul altă discuţie.

Google Earth, soluţie de avarie pe timp de criză

Pe timp de criză guvernanţii ţărilor aflate în dificultate sunt într-o permanentă căutare de soluţii. De soluţii pentru a scoate cât mai mulţi bani de la cetăţenii din toate păturile sociale. Mai nou, un instrument folosit eficient de către guvernanţi s-a dovedit a fi Google Earth.

Nu una, ci două ţări au folosit Google Earth pentru a-i găsi pe cei care se sustrag de la plata impozitelor. Este vorba de Grecia, ţară extrem de afectată de criză, şi de Statele Unite, punctul de pornire al acesteia.

Atât în Grecia, cât şi în America, foarte mulţi cetăţeni s-au sustras de la plata impozitului pe piscină. Cum? Foarte simplu: nedeclarând-o. Doar că guvernanţii, alarmaţi de cifrele prea mici, au pornit la vânătoare de piscine.

Google Earth s-a dovedit cea mai bună soluţie în acest scop, doar este o aplicaţie gratuită iar guvernanţi n-au scos niciun ban din propriul buget. Cu ajutorul acestui program, atât grecii, cât şi americanii, au descoperit mii de piscine nedeclarate.

În Grecia, au fost iniţial declarate puţin peste 300 de piscine. După incursiunea în Google Earth, au fost descoperite aproximativ 17.000 de piscine. Americanii, pe de altă parte, au încasat cu ajutorul lui Google Earth 75.000 de dolari de la proprietarii evazionişti de piscine.

DiRT 3 anunţat oficial, cu trailer de la Ken Block

Bucurie mare pentru fanii jocurilor cu maşini de teren! DiRT 3 a fost anunţat oficial de cei de la Codemasters şi anunţul vine împreună cu un trailer. Cine altul ar fi putut să fie protagonistul clipului dacă nu Ken Block în noul său bolid Ford Fiesta. El parcurge mai multe tipuri de teren, ajungând în final la un circuit Gymkhana, pe care s-a remarcat în ultimii ani. Jocul va avea peste 50 de vehicule şi va oferi 100 de trasee, în locaţii variate precum Norvegia, Monte Carlo şi Africa. Un nou mod carieră se bazează pe competiţii între echipe. Relurările din cursă pot fi editate şi încărcate pe YouTube, iar pentru obţinerea scorului se ia în considerare cât de aproape a trecut maşina de anumite obstacole de pe traseu. DiRT 3 va fi lansat anul viitor, atât pe PC-uri, cât şi pe consolele Xbox 360 şi PS3.



Android-ul creşte într-un an cât alţii în 10

În timp ce Nokia şi Microsoft întârzie cu versiunile noi ale propriilor sisteme de operare, iar iPhone abia a scăpat de scandalul "antennagate", Google Android îşi vede liniştit de treabă şi creşte. Creşte mai ceva ca Făt Frumos.

La nivel mondial, comparativ cu anul trecut, Google Android a înregistrat o creştere de 886 de procente. Altfel spus, cota de piaţă a sistemului de operare de care se temea pe bună dreptate Steve Jobs a crescut de aproape 9 ori.

Şi mai dureros pentru Steve Jobs este că Android-ul a depăşit iPhone OS ca şi cotă de piaţă în Statele Unite. Cota lui iPhone a scăzut la 23%. În acelaşi timp, cota Android-ului a crescut la 27 de procente din totalul vânzărilor de telefoane inteligente.

Concluzia ar fi că iPhone OS, care stă la bază a patru versiuni de iPhone, nu are nicio şansă în faţa un sistem de operare instalat pe zeci, dacă nu chiar sute de terminale vândute în întreaga lume. Iar această luptă începe să semene cu cea dintre Mac OS X şi Windows.

Windows 7 depăşeşte Vista, XP e încă departe

Cum Microsoft s-a tot lăudat în ultima vreme iar statisticile au confirmat, Windows 7 se vinde foarte bine . Mult mai bine decât Vista la vremea lui, asta este clar. Windows 7 tocmai a depăşit Vista ca număr de utilizatori.

Statistica vizează numărul de utilizatori pe luna iulie. Windows 7 a strâns în luna care tocmai s-a încheiat 14.46% din piaţă . În aceeaşi perioadă, Vista a avut o cotă de 14.34 procente. Pentru prima oară de la lansare, Windows 7 a depăşit ca număr de utilizatori Vista.

Cu tot succesul de care se bucură, nu-i va fi deloc uşor lui Windows 7 să-l detroneze pe bătrânul XP. Acesta rămâne de departe cel mai folosit sistem de operare. Cu o cotă de piaţă de aproape 62%, XP-ul are de două ori mai mulţi utilizatori decât au Vista şi Windows 7 la un loc.

În ritmul acesta, XP are toate şansele să rămână cel mai folosit şi când va fi lansat următorul sistem de operare Windows.



Sistemul de operare Nokia Meego arată promiţător

Meego va fi în viitorul nu foarte îndepărtat sistemul de operare numărul 1 al celor de la Nokia. Până va fi gată mai sunt însă câteva luni. Până atunci ne putem face o primă impresie cu ajutorul unei scurte înregistrări video.

După cum se ştie deja, Meego va motoriza seria de top a celor de la Nokia, N Series. În cazul telefoanelor din această serie, Meego va lua locul bătrânului Symbian.

Din aceste considerente şi ţinând cont de avansul luat de competitori pe partea de software, aşteptările de la Meego sunt mari. Dincolo de aşteptările utilizatorilor, de succesul lui Meego depinde în mare parte viitorul telefoanelor inteligente Nokia . Un rateu ar însemna o prăpastie şi mai mare între Nokia şi iPhone sau Android.

Pe parcursul celor aproape 90 de secunde cât durează clipul, se pot vedea câteva elemente ale sistemului de operare. Se observă, de exemplu, desktop-ul cu widget-urile aferente, agenda de contacte, magazinul de aplicaţii şi player-ul muzical.

Ţinând cont că este vorba de o versiune de teste, aflată departe de finalizare, Meego arată chiar promiţător. Nu putem fi siguri de potenţialul lui însă fără a-l folosi.



LG lansează o nouă serie de telefoane numită Wink

Cei de la LG revin în forţă după o perioadă în care au cam neglijat Europa. Şi revin cu nu mai puţin de trei noi telefoane care reprezintă începutul unei noi serii. Noua serie LG poartă numele Wink şi va include telefoane dedicate tinerilor.

Cele trei dispozitive anunţate sunt: LG Wink T300, LG Wink Style T310 şi LG Wink 3G T320. Cu mici excepţii, în special pe partea de construcţie, cele trei telefoane au aceleaşi dotări tehnice. Acestea vizează reţelele sociale precum Facebook sau Twitter, tastatură virtuală, interfaţă cu un grad ridicat de personalizare, facilităţi multimedia şi slot microSD pentru memorie.

LG Wink T300 este cel mai mic din serie, având şi cel mai mic ecran. Touschscreen-ul acestuia măsoară 2.4 inch şi are rezoluţie QVGA.
 
LG Wink Style T310 arată ceva mai bine, fiind mai puţin pătrăţos. De asemenea, are şi ecranul mai mare - 2.8 inch. 

În fine, LG Wink 3G T320 are pretenţia de a fi "cel mai de business" dintre cele trei dispozitive. Iar pentru asta vine în plus cu suportul 3G şi push mail. 

Coreenii de la LG nu au spus nimic legat de preţuri deocamdată. Au promis însă că toate cele trei dispozitive vor fi disponibile în Europa chiar din luna august. 

Roboscooper - un WALL-E pe care poţi să-l cumperi

Sunt sigur că printre cititorii noştri se găsesc unii care au fost fascinaţi de povestea roboţelului WALL-E. Ei bine, acum puteţi cumpăra un roboţel cu o funcţie simialară şi la un preţ mai mult decât atractiv.WowWee Roboscooper nu are o un container intern pentru stocarea diverselor lucruri, ci o benă. El este programat să se plimbe prin casă şi să adune diverse obiecte găsite pe podea. După ce şi-a umplut bena, el se duce într-o locaţie prestabilită şi o goleşte folosind vibraţii.

Cele şase roţi permit deplasare uşoară în mult direcţii şi pe mai multe tipuri de suprafeţe. Dacă vă place să vă jucaţi cu el, producătorul oferă o telecomandă. Roboţelul detectează obiectele şi poate stabili dacă sunt prea mari sau prea grele pentru el. Mai multe fraze preînregistrate sunt redate în funcţie de acţiunile sale. Detectorii cu unde infraroşii din ochi au o rază de 20-30 cm, iar alimentarea se face cu şase baterii AA. Preţul de 70 $ este mai mult decât atractiv pentru o jucărie atât de drăguţă. Sunteţi interesaţi? O puteţi comanda de aici, însă nu sunt sigur dacă livreză şi în România.

Infinitec - un stick USB cu memorie infinită?

Infinite USB Memory (IUM) - aşa se numeşte dispozitivul creat de Infinitec, o companie lansată de curând pe piaţa IT. Cu toţii ştim că în realitate capacitatea unui stick USB este limitată, fie chiar şi la 256 GB. Cei de la Infinitec s-au gândit s-o facă teoretic infinită, eliminând memoria din interiorul stick-ului propriu-zis. Aşa cum poate unii dintre voi şi-au dat seama, totul se bazează pe transferul prin intermediul unei reţele WiFi. Stick-ul IUM se conectează la un PC dotat cu placă de reţea wireless. Este instalată o aplicaţie numită Infinite Portal şi sunt selectate directoarele de pe HDD unde se află fişierele multimedia. De asemenea, este selectat un director pe o partiţie pentru stocare de date. Odată deconectat de la PC-ul gazdă, stick-ul IUM realizează o conexine ad-hoc cu acesta atunci când este introdus în portul USB al unui alt calculator sau dispozitiv.

Atunci când IUM este conectat la un alt calculator, el este recunoscut şi se comportă la fel ca un stick USB obişnuit. Informaţia setată în PC-ul gazdă este văzută de noul PC ca fiind în memoria stick-ului IUM. Orice informaţie scrisă pe stick-ul IUM este transferată prin intermediul reţelei ad-hoc în memoria PC-ului gazdă. În aceste condiţii, memoria disponibilă pe stick-ul de la Infinitec este limitată la capacitatea HDD-ului din PC-ul gazdă şi poate depăşi lejer 1 TB. Calculatorul gazdă a rămas în principiu fără legătură la Internet atunci când este legat de stick-ul IUM, însă cei de la Infinitec au rezolvat şi această problemă. Dispozitivul dispune de o tehnologie numită dual-WiFi. Stick-ul se poate conecta la o reţea wireless disponibilă în zonă şi poate facilita conectarea PC-ului gazdă la Internet prin intermediul conexiunii ad-hoc dintre ele.






Aplicaţiile dispozitivului de la Infinitec sunt multe. Cu ajutorul său, orice laptop din casă poate avea acces la datele din PC-ul desktop cu capacitate mare de stocare. Cei care dispun de playere multimedia sau de un TV cu mufă USB pot rula fişierele multimedia de pe PC-ul gazdă fără a mai trage vreun cablu prin casă. Viteza de transfer ar trebui să fie destul de bună streaming-ul filmelor full HD, stick-ul IUM fiind dotat cu o placă de reţea compatibilă 802.11n. Din păcate, jucăria nu este chiar atât de ieftină. Cei interesaţi pot s-o precomande la un preţ de 129 $, livrările internaţionale urmând să fie gratuite pentru cei care se grăbesc. Infinitec Infinite USB Memory va fi disponibil începând cu 31 august.



Windows Phone 7 ajunge în octombrie în Europa

Microsoft a anunţat data la care Windows Phone 7, sistemul de operare destinat telefoanelor inteligente, va ajunge la producători spre a fi implementat: în octombrie în Europa, noiembrie în Statele Unite.

Aşadar, primele telefoane cu Windows Phone 7 ar putea ieşi pe piaţă spre sfârşitul acestui an. Astfel de dispozitive vor fi produse de HTC, Samsung, LG, Asus, şi Dell. Lista este însă una deschisă.

Date fiind cerinţele hardware exigente necesare pentru implementarea acestei platforme, vom avea parte doar de telefoane de top.

Îşi revine Internet Explorer?

Nu a apărut nicio versiune nouă de Internet Explorer şi nici nu a devenit peste noapte mai bun browser-ul celor de la Microsoft. Cu toate astea, este a treia lună consecutivă în care Internet Explorer câştigă cotă de piaţă. Şi o câştigă în principal "pe spinarea" lui Firefox.

Este oarecum normal ca cel mai afectat de creşterea lui Internet Explorer să fie Firefox. În fond, este concurentul cu cei mai mulţi utilizatori. În luna iulie Internet Explorer a câştigat 0.42%, ajungând la o cotă de piaţă de 60.74%. În aceeaşi perioadă, Firefox a pierdut aproape un procent, mai precis 0.9%, iar Google Chrome a pierdut 0.008%.

Acum, întrebarea care stă pe buzele tuturor este de ce a crescut Internet Explorer? Să fie marketingul agresiv al Microsoft? Să fie datorită slăbiciunilor browserelor concurente?

Ar mai putea fi o cauză. Creşterea din ultimele luni ale lui Internet Explorer s-ar putea datora vânzărilor foarte bune pe care le înregistrează Windows 7. Cum IE este browser-ul implicit, este normal ca, cel puţin la început, acesta să fie folosit de către utilizatori.

Cât te costă să interceptezi convorbirile telefonice?

În mod normal, echipamentele folosite la interceptarea convorbirilor telefonice sunt foarte scumpe, de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii de dolari. Un expert în securitate a arătat însă că interceptările pot fi făcute şi cu investiţii relativ modeste, mai exact 1500 $. Cu aceşti bani a reuşit să construiască un turn GSM în miniatură, cu care a decriptat convorbirile de pe zeci de telefoane situate într-o sală de conferinţe.

În cadrul demonstraţiei, turnul improvizat a emis un semnal foarte puternic pe frecvenţa de 900 MHz şi s-a interpus între utilizator şi staţia operatorului, preluând toate informaţiile transmise, mai puţin traficul de date făcut prin GPRS sau EDGE.

Informaţiile au fost decodificate cu un software şi salvate pe hard disk. Autorul invenţiei a precizat că dispozitivul este capabil să intercepteze doar informaţiile care circulă prin reţele 2G. De altfel, aceste sunt preferate de către spioni, fiind mai slab securizate faţă de cele 3G.

Dacă se doreşte interceptarea informaţiilor transmise prin reţelele 3G, atunci se foloseşte în plus şi un dispozitiv de bruiaj pentru banda respectivă. Telefonul mobil va pierde semnalul 3G şi va trece automat pe 2G, devenind astfel vulnerabil.

Apple descarca, fara acord, date de pe iPhone-uri?

Se pare ca reputatia Apple in fata clientilor continua sa mearga pe un trend descendent. Dupa ce un numar mare de utilizatori au raportat probleme cu receptia semnalului iPhone 4, iata ca acum compania primeste plangeri legate de securitatea datelor personale.

Utilizatorii iPhone din SUA au raportat transferuri mari, spontane si nesolicitate de date de pe telefoanele lor. Conform unui membru al forumului Apple, acestea au loc in fiecare noapte, aproximativ la aceiasi ora.

Adeptii teoriilor conspirationiste sustin ca totul face parte dintr-un program guvernamental secret, menit sa monitorizeze cetatenii, Apple jucand rolul unui simplu instrument.

Totusi nu este prima data cand Apple strange date despre utilizatorii sai. De curand, au colectat, au stocat si au share-uit informatii in timp real depsre locatia userilor. Nu stim cum va suna voua toata treaba asta, dar pe noi ne duce cu gandul la Dosarele X.

C.R.A.B., un robot pe care nu ţi l-ai dori în preajmă

Iată un concept ce l-ar face invidios până şi pe James Cameron. C.R.A.B. sau, pe larg, Cybernetic Autonomous Remote Barricade, se doreşte a fi arma supremă a poliţiei şi armatei din Marea Britanie. Dotat cu inteligenţă artificială şi muniţie anti-tanc, acest droid garantează succesul în cazul operaţiunilor de forţă majoră. Asta în ipoteza în care nu se defectează şi începe să ia în vizor tot ce mişcă.


 



Deocamdată este pură ficţiune, dar cine ştie ce ne rezervă viitorul?



ElliptiGO - bicicleta pe care alergi

Nu ştiu câţi dintre voi vă imaginaţi cum este posibil aşa ceva, principiul însă nu e deloc complicat. Cei care aţi mers măcar o dată la sala de fitness, probabil că aţi observat acele aparate eliptice care lucrează musculatura picioarelor. Adăugaţi-le două roţi, frâne şi un sistem de ghidare şi iată rezultatul - ElliptiGO.




Bicicleta ElliptiGO este fără îndoială interesantă, dar are un preţ prohibitiv pentru mulţi dintre noi: 2199 $. În plus, producătorul face livrări doar pe teritoriul Statelor Unite.

Google Earth afişează condiţiile meteo în timp real



Da la o vremea încoace suntem martorii unor schimbări climatice, schimbări care constau de cele mai multe ori în fenomene meteorologice extreme. Tehnologiile moderne ne pot sări în ajutor iar un exemplu în acest sens este Google Earth.

Unul din fenomenele extreme este reprezentat de precipitaţiile abundente care au afectat şi anumite regiuni din ţara noastră. Noua versiune de Google Earth, 5.2, oferă o facilitate care s-ar putea dovedi utilă oamenilor de rând. Este vorba de afişarea în timp real a norilor şi zonelor afectate de precipitaţii.

Noua facilitate se regăseşte în Google Earth sub forma unor layere. Dacă activezi layer-ele Clouds şi Radar vei putea observa în timp real mişcarea norilor şi vei putea vedea în ce zone sunt precipitaţii.

Noile facilităţi oferite de Google Earth nu se pot compara cu sistemele de monitorizarea folosite de către meteorologi. Reprezintă însă o formă accesibilă oricărui individ care deţine un calculator şi are o conexiune la Internet de a urmări în timp real cursul norilor şi zonele afectate de precipitaţii.

Google Earth 5.2 poate fi descărcat de aici
 

Arhiva

Persoane Interesate