Viitorul Tehnologiei

Viitorul suna bine !

Logitech K800 - tastatura iluminată, acum fără cabluri

La aproape doi ani de la lansarea lui Logitech Illuminated Keyboard, iată că producătorul elveţian de periferice taie firul şi ne impresionează cu o nouă implementare. Pe numele întreg Wireless Illuminated Keyboard K800, tastatura vine cu noul tip de butoane uşor concave pe care l-am întâlnit la kitul MK710. Plasticul transparent care încojura modelul iniţial a fost extins acum pe toate laturile, iar blocul de taste de deasupra cursorilor are configuraţia clasică. Am putea spune chiar că tastatura K800 este aproape identică cu modelul K520 din kitul wireless MK520. Tastele sunt construite cu tehnologia proprietară PerfectStroke. Conectarea la PC se face prin intermediului receiver-ului universal Unifying.

Iluminarea tastelor poate fi setată de utilizator sau poate cădea în sarcina unui senzor de luminozitate. Pentru că bateriile incluse nu ţin o veşnicie, perifericul este dotat cu un senzor de proximitate. Acesta opreşte LED-urile atunci când mâinile se depărtează de tastatură. Se pare că avem de-a face cu un acumulator intern care se încarcă printr-un port microUSB, o soluţie destul de elegantă şi la îndemână. Autonomia, în condiţiile testelor realizate de Logitech, este de 10 zile. Pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu atunci când nu este folosită, tastatura poate fi stocată în poziţie verticală, sprijinindu-se pe latura din spate. Logitech Wireless Illuminated Keyboard K800 va fi disponibilă în curând, preţul estimativ fiind de 100 €.

 

Prototip funcţional de Nokia N9 făcut public pe Internet

Nici nu a sosit N8 în magazine că pentru unii e deja istorie. Un prototip de Nokia N9 a şi ajuns pe mâna editorului rus Eldar Murtazin, deţinătorul binecunoscutului site de recenzii pentru telefoane mobilereview.com.

Iată-l aşadar în imagini pe urmaşul lui N8. Smartphone-ul Nokia N9 ne ia ochii din start cu tastatura QWERTY foarte generoasă şi bine spaţiată. Privită de la distanţă şi făcând abstracţie de dimensiuni, ai putea spune că e de Macbook. 

Detaliile tehnice sunt ţinute secret deocamdată, tot ce ştim este că Nokia N9 va avea la bază platforma MeeGo şi că undeva în luna decembrie va fi anunţat oficial. Până atunci vom afla cu siguranţă mai multe despre el. 

 

Lord of the Rings Online, gratuit de la toamnă

Ştiam de ceva timp că MMORPG-ul Lord of the Rings Online urmează să devină gratuit. Acum aflăm şi când se va petrece fericitul, pentru mulţi, eveniment.

Fanii universului Lord of the Rings şi cei ai genului MMORPG deopotrivă ştiu că jocului Lord of the Rings Online este deja disponibil de câţiva ani. Până acum însă, putea fi jucat doar plătind. Din 10 septembrie, în ciuda celor care vor începe şcoala, jocul va putea fi jucat gratuit.

Lord of the Rings Online va urma modelul "free to play" deja împământenit. Jocul propriu-zis va fi gratuit, cu excepţia conţinutului extra. Vor exista diverse item-uri, armuri şi arme care vor putea fi dobândite doar plătind cu bani reali.

Lider autoritar al genului rămâne World of Warcraft. Cei de la Blizzard obţin venituri din vânzarea jocului, abonamente lunare, diverse servicii (precum mutarea caracterelor pe alte servere) şi chiar din vânzarea ingame a pet-urilor.

Nokia C7 prezentat în două clipuri care risipesc orice mister

Deşi nu a fost încă anunţat oficial, informaţiile despre Nokia C7 s-au scurs până au umplut paharul. Smartphone-ul cu Symbian^3 OS a confirmat în clipuri puterea de procesare cu care se laudă şi a demonstrat că este capabil să ruleze filme High Definition.




Vă reamintim câteva specificaţii importante: touchscreen de 360 x 640 pixeli cu suport multitouch, HSDPA, Wi-Fi, GPS şi cameră foto de 8 MP cu înregistrare video HD 720p.



Nokia C7 urmează să fie lansat cel mai probabil cu ocazia evenimentului Nokia World 2010 care va avea loc în zilele de 14 şi 15 septembrie.

Facebook lansează serviciul Places – socializare via GPS

Ceea ce se zvonea de multă vreme s-a întâmplat azi: Facebook a lansat un serviciu de locaţie. Se numeşte Facebook Places şi permite utilizatorilor să comunice prietenilor zona în care se află, hotelul la care s-au cazat sau restaurantul la care mănâncă.

Facebook Places se bazează pe suportul GPS al telefoanelor mobile. Odată ajunşi la locaţia dorită, utilizatori folosesc funcţia Check in pentru a le comunica prietenilor locul în care se află. Mai întâi, serviciul va afişa locaţiile din zona respectivă. Apoi, utilizatorul va alege din listă locaţia exactă la care se află.

Cei de la Facebook au avut grijă ca, de această dată, să îi mulţumească pe cei sensibili la subiectul intimitate. Utilizatorii vor putea alege ce informaţii să facă publice, cine le poate vedea etc.

Places este prima încercare a celor de la Facebook pe partea de locaţie. Nu este însă şi primul serviciu de acest gen. Aplicaţii precum Foursquare şi Gowala au deja experienţă în acest domeniu.

Pentru început, Facebook Places va fi disponibil doar în Statele Unite şi va putea fi folosit fie prin intermediul site-ului mobil, fie din aplicaţia de iPhone. Eventual, serviciul va fi extins pentru toţi utilizatorii de Facebook.

Istoria Internetului pe scurt, într-o singură imagine

Dacă tot ne petrecem zilnic ore întregi pe Internet, am putea aloca două minute pentru a adăuga în bagajul propriu de informaţii câteva date importante din istoria Marii Reţele.

Imaginea de mai jos, conţine câteva dintre evenimentele importante care au marcat evoluţia fenomenului care a schimbat lumea. Poate ştiaţi sau nu că primul spam a fost trimis în 1978 sau că termenul Internet a fost folosit pentru prima oară în 1974.

Relevanţa unora dintre evenimente este însă discutabilă. De exemplu, nu ştiu dacă primele comenzi la Pizza Hut sunt atât de importante pentru Istoria Internetului.

75% dintre utilizatori folosesc un nume şi o parolă universale

Una dintre legile securităţii pe Internet este să nu foloseşti aceleaşi date pentru mai multe conturi. Din păcate, trei sferturi dintre utilizatori fac exact această greşeală, putând cădea oricând pradă unui hacker.

Conform unui studiu realizat de BitDefender, 75% dintre utilizatori folosesc acelaşi nume şi aceeaşi parolă la conturile de pe reţelele sociale, gen Facebook, şi la conturile de e-mail. Şi, pentru a completa dezastrul, acelaşi studiu relevă faptul că foarte multe date de acest gen pot fi găsite "la liber" pe diverse site-uri, în special pe bloguri, trackere de BitTorrent şi diverse servicii online.

În urma studiului desfăşurat în decursul unei săptămâni, cei de la BitDefender au descoperit peste 250.000 de nume şi parole pe genul de site-uri sus-menţionate. Un aşa-numit criminal cibernetic nu ar avea nicio dificultate în a sparge conturile compromise.

Microsoft Arc Touch Mouse, aproape oficial

Microsoft Arc Touch Mouse, într-o prezentare aproape oficială
Deşi nu avem un comunicat oficial, pe site-ul unui magazin virtual din Germania a apărut cutia lui Microsoft Arc Touch Mouse. Imaginile produsului sunt şi ele detaliate şi ne spun cam tot ce-ar trebui să ştim despre proaspătul periferic. Aşa cum spunea şi teaser-ul oficial, mausul este plat, cel puţin atunci când este purtat în geantă. Când receptorul pe 2,4 GHz, puţin mai mare decât o mufă USB, este conectat la calculator, Arc Touch Mouse se arcuieşte şi capătă o formă relativ ergonomică. Probabil că materialul din care este construită partea din spate permite arcuirea într-o poziţie fixă pentru ca picioruşul care atinge suprafaţa de suport în partea din spate să fie paralel cu ea.

Trebuie să recunosc faptul că mă aşteptam la butoane sensibile la atingere şi nediferenţiate fizic. Mă aşteptam să văd în partea din faţă o singură zonă, pe care să fie eventual recunoscute gesturi ca la Apple Magic Mouse. Butoanele lui Microsoft Arc Touch Mouse sunt clasice, cu click, iar pe laturi s-ar putea să avem câte unul pentru Back şi Forward. Singura zonă sensibilă la atingere este cea care înlocuieşte rotiţa de scroll. Preţul său, pe site-ul menţionat, este de 70 €. Confirmarea oficială a lui Microsoft Arc Touch Mouse este aşteptată în câteva zile.

Heroes of Might and Magic VI - eroii revin în 2011

Poate că unii dintre voi au şi uitat că au trecut cinci ani de la ultimul titlu din seria Heroes of Might and Magic. Cei de la Ubisoft nu puteau lăsa o astfel de serie în paragină şi au pus în sarcina celor de la Black Hole Games crearea jocului cu numărul şase. Scenariul single player se desfăşoară cu 400 de ani înaintea evenimentelor din Heroes V şi are de-a face cu un arhanghel înviat, o invazie a demonilor şi o dinastie Griffin. Din imagini ne dăm seama că producătorul nu a îndrăznit să modifice o reţetă de succes. Poate că greşesc, dar tabla de joc pe care se desfăşoară bătăliile pare să fie mai lată decât în Heroes V.

Decorurile sunt impresionante şi ne întrebăm dacă Heroes of Might and Magic VI va necesita schimbărea plăcii video. Parcă nu se justifică utilizarea unor efecte vizuale în exces la un joc bazat pe ture. Nu ştim încă ce rase noi vor fi introduse, dar Heaven şi altele consacrate nu vor lipsi. Din păcate pentru fani, ei vor trebui să dea dovadă de răbdare. Data de lansare este preconizată pentru 2011. Sperăm să vedem Might and Magic Heroes VI, numele oficial al jocului, la începutul anului viitor şi nu spre sfârşit. Momentan vă lăsăm în compania unor capturi de ecran şi a trailer-ului de debut.



Şarpele-robot, mai înspăimântător decât un piton!

Nu îmi pot imagina ce ar putea face o asemenea grozăvie şi nici măcar proiectanţii lui nu au dat explicaţii prea clare. Însă trebuie să recunoaştem că mişcările unduitoare atât de realiste, atât în apă cât şi pe uscat, sunt impresionante.

Pentru a obţine aceste mişcări, elementele modulare din structura corpului funcţionează independent, având câte un procesor care controlează mecanismul motor şi un acumulator, ceea ce înseamnă că lungimea şarpelui poate fi extinsă cu mult mai mult - e nevoie doar de spaţiu de desfăşurare. Prin intermediul unor semnale, fiecare procesor obţine informaţii despre poziţia lui în lanţ.





Şarpele robotic a fost proiectat încă de acum cinci ani, de către un grup de ingineri de la Institutul Tehnologic din Tokyo. Ceea ce vedeţi însă în clipul de mai sus reprezintă ultima versiune (ACM-R5), dezvăluită chiar zilele acestea, cu ocazia unei expoziţii de profil organizată în cadrul Muzeului de Ştiinţă din capitala niponă. Produsul poate fi văzut "pe viu" până pe data de 22 august.

Autorii proiectului spun că robotul a fost conceput iniţial cu scopul de a afla cum anume reuşesc şerpii să se deplaseze fără picioare. Probabil că au glumit.

Proiectele secrete ale lui Henri Coandă

Avionul cu reacţie al lui Coandă este una dintre cele mai importante realizări tehnologice din istorie, asta o ştim cu toţii (sau cel puţin aşa ar trebui), dar oare câţi dintre voi aţi auzit de celelalte proiecte ale inginerului nostru, rămase nefinalizate? Sunt proiecte care acum 50 de ani păreau greu de realizat, astăzi însă ar putea fi duse la bun sfârşit cu condiţia ca ele să nu fie ignorate sau uitate ci expuse în faţa tuturor.

Este nevoie de o minte deschisă şi capabilă care să finalizeze aceste planuri, dar şi de bani. Şi aici nu vorbim de idei ce ţin de domeniul ştiinţifico-fantastic, ci de lucruri concrete care ar ajuta România atât de blocată în ignoranţă să iasă din impas.






Împreună cu inginerul Sorin Dinea, cel mai important susţinător al proiectelor lui Coandă, vă vom dezvălui într-un adevărat maraton secretele din spatele farfuriei zburătoare (aerodina lenticulară), ale tunelelor subterane pentru transport de mărfuri, ale caselor modulare şi ale multor alte proiecte incredibile.

Este mare păcat să nu încercăm să ducem mai departe munca unui geniu al tehnologiei. Henri Coandă, dar şi alţi ingineri şi oameni de ştiinţă, au demonstrat de-a lungul istoriei că România are oameni sclipitori cu idei sclipitoare. În ziua de azi însă, un singur om nu prea mai poate face istorie. E nevoie de un efort entuziast al unei întregi echipe, susţinute şi financiar, nu doar moral.

Săptămâna viitoare vă vom prezenta primul articol din serie. Păstrăm suspansul şi vă lăsăm să ghiciţi care.

Se pregăteşte Apple de alte procese?

Functii patentate de Apple
Când a lansat primul iPhone, Apple a făcut cerere de patentare a câtorva din funcţiile pe care tocmai le dezvoltase. La câţiva ani distanţă, forurile competente din Statele Unite au acordat în sfârşit patentele respective, iar Apple are acum mai mult suport juridic pentru a-şi ataca rivalii.

Printre funcţiile patentate se numără Slide to Unlock pentru deblocarea telefonului şi efectul de mărire a literelor apăsate la scris. Cele două sunt inovaţii Apple, iar patentele sunt cât se poate de meritate.

Problema este că, sub o formă sau alta, aceste funcţii au fost împrumutate de-a lungul timpului de alţi producători. HTC, Samsung şi chiar Google au implementat în propriile telefoane şi sisteme de operare aceste funcţii.

Odată cu acordarea acestor patente, Apple are încă o justificare juridică de partea sa. Compania condusă de Steve Jobs poate acum da în judecată companiile care s-au folosit de aceste funcţii de la lansarea primului iPhone încoace. Şi o va face, este doar o chestiune de timp.

World of Warcraft Cataclysm Collector’s Edition – pentru fani

World of Warcraft Cataclysm Collector’s Edition
Cum era de aşteptat, noul expansion World of Warcraft Cataclysm va avea şi o ediţie de colecţie, pentru aceia dintre voi care sunt fani adevăraţi ai jocului. La fel de previzibil este că această ediţie va veni în plus cu câteva "delicatese".

Pachetul complet World of Warcraft Cataclysm Collector's Edition va conţine:

expansion-ul propriu-zis
pet in-game numit Lil Deathwing
10 din melodiile de pe soudtrack-ul jocului
mousepad Deathwing
set compus din 60 de cărţi de joc
DVD care conţine o oră de interviuri "behind the scenes" cu dezvoltatorii jocului
carte de 176 de pagini cu artwork-uri

World of Warcraft Cataclysm Collector's Edition va costa 80 de dolari dar, pentru acest preţ, fanii vor aprecia conţinutul destul de bogat care însoţeşte jocul. Data de lansare se estimează a fi undeva spre sfârşitul anului.

Microsoft Flight, un simulator care sperăm să fie cât mai realist

Microsoft s-a pus serios pe fabricat jocuri şi vrea să ne reamintească faptul că şi pe acest segment a avut câteva realizări de succes. Noul Age of Empires, anunţat zilele trecute, şi acum un nou titlu din seria Flight Simulator - Microsoft Flight. Detalii concrete nu se cunosc, dar în mare ne putem imagina un cockpit extrem de realist pe care îl vor aprecia chiar şi piloţii profesionişti.

Începătorii vor avea posibilitatea să aleagă comenzi automate şi ghiduri care să-i ajute să ducă zborul la bun sfârşit. Pentru ca simulatorul să fie desăvârşit, ar trebui ca piloţii să se confrunte şi cu situaţii neprevăzute (defecţiuni spre exemplu) şi să ia deciziile corecte cât mai repede cu putinţă.

Sunt convins că persoanele pasionate de aviaţie vor găsi mai mult decât utilă şi plăcută experienţa Microsoft Flight. Data lansării jocului nu a fost încă anunţată, dar vă ţinem la curent.



Nikon Coolpix S1100pj - mai ieftină şi mai luminoasă

Nikon a anunţat cea de-a doua cameră cu proiector încorporat şi avem numai lucruri bune de spus despre ea. Pe numele său Nikon Coolpix S1100pj, ea este o ultra-compactă cu carcasa de doar 24 mm grosime. În interior găsim însă un senzor de 14.1 MP, un obiectiv cu zoom optic 5x şi un proiector cu LED, similar cu cel integrat în modelul S1000pj. Diferenţa între ele este că noul sistem de proiecţie este cotat cu o luminozitate de 14 lumeni, faţă de 10 lumeni ai camerei mai vechi. Ecranul de 3" este sensibil la atingere şi vine cu o rezoluţie mai mare. O altă facilitate oferită de S1100pj şi care devine din ce în ce mai mult un standard pe piaţă este posibilitatea de-a filma la rezoluţie 720p.


Pentru că cele de mai sus nu erau de-ajuns pentru a impresiona pe eventualii clienţi, Nikon a introdus şi o altă funcţie pentru proiectorul integrat al lui Coolpix S1100pj. Camera se poate conecta la calculator prin intermediul unei mufe USB, iar proiectorul va funcţiona ca un ecran ataşat. Rezoluţia este însă mică şi luminozitatea limitează destul de mult utilitatea sistemului. Preţul camerei de faţă este în mod suprinzător mai mic decât cel al modelului anterior. Nikon S1100pj va fi disponibilă de luna viitoare, preţul ei peste ocean urmând să fie 350 $.



Nokia X3-02 - touchscreen sau tastatură, la alegere

Nokia X3 a fost lansat la sfârşitul lui 2009 şi este un slider direcţionat către cei care ascultă muzică. Pentru a bulversa potenţialii clienţi, iată că finlandezii au lansat oficial un Nokia X3-02 care nu are aproape nimic în comun cu vechiul model. Aceasta nu este slider, dar vine cu o serie de premiere pentru cel mai mare producător de telefoane mobile. Terminalul este primul dotat cu ecran tocuscreen şi tastatură alfanumerică din oferta Nokia. Chiar şi tastatura este atipică, cu 16 butoane şi trei litere pe tastă. Deasupra ecranului se găseşte probabil senzorul de proximitate care face ecranul inactiv în timpul convorbirii, iar pe o latură, sub butoanele pentru volum, se poate observa un buton pentru blocarea ecranului.

Dacă nu v-aţi dat seama până acum, vă spunem noi că Nokia X3-02 nu este smartphone. Pe ecranul rezistiv de 2.4" cu rezoluţie QVGA se vor putea rula aplicaţii instalate de pe Ovi Store, însă în memorie este încărcată platforma S40. Asta nu înseamnă că printre dotări nu se pot număra placa de reţea wireless compatibilă 802.11n şi suportul 3G cu HSDPA. Carcasa din aluminiu este destul de subţire la cei 9,6 mm ai săi, iar greutatea se apropie de 80 g. Din păcate, camera de 5 MP nu vine cu blitz sau autofocus. De asemenea, lipseşte modulul GPS. Lista de aplicaţii preinstalate ne spune destul de multe în legătură cu publicul ţintă al acestui telefon mobil. Ea include Windows Live Messenger, Yahoo Messenger, Gtalk, Facebook şi Twitter. Nokia X3-02 va intra pe piaţă în curând, preţul estimativ fiind de 125 €.

 



Age of Empires Online

Age of Empires, RTS-ul care a făcut istorie la vremea lui, alături de Warcraft şi Starcraft, are parte de o revigorare. Este vorba de un nou titlu - Age of Empires Online, o strategie axată pe dezvoltarea continuă a imperiului, chiar şi după ce părăseşti jocul.

Microsoft, în colaborare cu Robot Entertainment, a pus deja la dispoziţia fanilor o versiune beta care poate fi testată gratuit pe baza unei cereri de înscriere. Versiunea finală va fi gata în 2011.

Age of Empires Online are următoarele cerinţe de sistem:
Procesor tactat la 2 GHz sau mai sus
1 GB RAM (recomandat 2 GB)
Placă grafică cu capabilităţi de accelerare 3D, 128 MB memorie
3 GB spaţiu de stocare
Conexiune Internet
OS Windows XP/Vista/7

Iată şi câteva capturi din Age of Empires Online.





 

Memoriile DDR4 vor avea frecvenţe de peste 4 GHz!

Mulţi utilizatori de PC şi notebook folosesc şi sunt încă mulţumiţi de vechile memorii DDR2, dar producătorii de cipuri nu aşteaptă ca lumea să strige "vrem mai mult" şi îmbunătăţesc constant tehnologiile. În momentul de faţă memoriile DDR3 sunt capul de lance, anul viitor însă vor fi depăşite de cele DDR4, ale căror frecvenţe vor trece de 4 GHz!

Mai precis , memoriile DDR4 vor avea frecvenţe între 2133 MHz şi 4266 MHz . Se încearcă reducerea voltajului undeva la 1.05V (DDR3-ul merge la 1.5V, iar DDR2 la 1.8V în mod default), pentru eficientizarea consumului de energie. De asemenea, procesul de fabricaţie în tehnologie de 32 nm sau 36 nm va permite creşterea numărului de tranzistori.

Unul dintre dezavantajele despre care se vorbeşte în momentul de faţă este lucrul în dual, tri sau quad channel. Fiecare canal va suporta un singur modul de memorie . Asta înseamnă că va trebui să achiziţionăm module de capacitate mai mare, pentru care vom plăti mai mulţi bani.

Proiectarea memoriilor DDR4 se va finaliza în 2011, iar comercializarea lor se va face cel mai probabil din 2012 .

Butonul Dislike de pe Facebook este doar o capcană

Dacă vezi pe Facebook o aplicaţie care îţi promite instalarea unui buton numit Dislike, opusul lui Like, nu face greşeal să o instalezi. Dacă deja ai instalat-o, puneţi antivirusul în mişcare pentru că ai fost infectat.

Cum utilizatorii de Facebook ştiu foarte bine, populara reţea socială are un buton numit Like pe care îl apeşi atunci când îţi place ceva, fie că e vorba de o pagină, de nişte poze sau de orice altceva. Nu există însă, şi probabil nu va exista niciodată, un buton pentru cazurile în care nu-ţi place un anumit conţinut.

Cu toate astea, mulţi utilizatori se pare că ar folosi un astfel de buton. De aceea, nişte "băieţi deştepţi" s-au gândit să îi ademenească pe doritori cu un fals buton Dislike.

Pagina acestui buton te încurajează să instalezi o mică aplicaţie pe calculator. Odată instalată, această îţi va schimba statusul pe Facebook şi se va autopromova pentru a fi instalată şi de alţii.

Totodată, aplicaţia instalată te va ruga să completezi un formular şi să instalezi o extensie de Firefox. Completarea formularului va contribui la sporirea veniturilor celui care a creat falsul buton Dislike şi aplicaţia care-l însoţeşte.

Logitech MK520 - kit wireless multimedia, la un preţ accesibil

Logitech vrea să ne convingă de faptul că avem nevoie de un kit wireless pe care să-l folosim împreună cu un laptop. Noul kit Media Combo MK520 poate fi folosit atât la birou, cât şi acasă, având marele avantaj că nu face o gaură în buget. Atunci când lucrezi multe ore cu un laptop este indicat să foloseşti un stand care să ridice ecranul în dreptul ochilor. În aceste condiţii, folosirea tastaturii portabilului poate deveni dificilă şi aici intră în scenă tastatura K520. Tastele ei au un profil redus şi sunt identice cu cele întâlnite la modelul MK700 din kitul MK710. De fapt, K520 este o tastatură MK700 fără afişajul monocrom şi restpad-ul cauciucat. Deasupra tastelor se găsesc butoanele multimedia pentru volum şi controlul redării.

Mausul Logitech M310 inclus în kitul MK520 este reprezintă simplitatea în materie de periferice. Forma sa ambidextră pare destul de ergonomică, însă lipsesc chiar şi butoanele laterale. Senzorul său este de tip laser, iar autonomia cu două baterii AA alcaline este cotată la un an de zile. Micul receiver Unifying este folosit pentru conectarea celor două periferice la calculator. Avantajul său este poae rămâne conectat în portul USB al laptopului, iar mausul poate să-şi găsească loc în geanta portabilului. Logitech Media Combo MK520 este disponibil în Europa începând de luna aceasta, preţul estimativ fiind de 60 €.

XPERIA X10 Mini a fost ales telefonul anului la EISA Awards

Sony Ericsson are motive să se umfle în pene: micuţul XPERIA X10 Mini a fost desemnat astăzi câştigător la categoria "European Mobile Phone 2010-2011", în cadrul evenimentului EISA Awards, organizat de către Asociaţia Europeană de Imagine şi Sunet (European Imaging and Sound Association).

Reţeta succesului: designul inovativ şi îndrăzneţ. Nimeni altcineva nu a avut curajul să iasă la înaintare cu un smartphone atât de compact, iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care a primit aprecieri din partea juriului. Sigur, fără dotările excelente, X10 Mini nu ar fi primit nicio distincţie. Combinaţia dimensiuni mici - facilităţi numeroase s-a dovedit decisivă.

Iată cum şi-a motivat juriul EISA decizia.

"Sony Ericsson Xperia X10 mini este un telefon mic, stilat şi foarte performant, cu o serie de aplicaţii precum GPS, Wi-Fi, 3G şi cameră foto de 5 megapixeli cu blitz. Telefonul rulează pe platforma Android şi oferă utilizatorilor aceleaşi beneficii ca un telefon de dimensiuni normale, chiar dacă ecranul său are doar 6,48 cm. În plus, dimensiunea şi greutatea reduse, dar şi varietatea de culori în care e disponibil, sunt o modalitate foarte bună de a atrage femeile către tehnologia smartphone-urilor".

Distincţia din partea EISA vine ca un bonus la perioada favorabilă prin care trece compania euro-asiatică. Sony Ericsson a înregistrat o creştere a profitului în prima jumătate a lui 2010.

De sezon: în Japonia roboţii prepară şi vând îngheţată

Vă e poftă de o îngheţată? Pe căldura asta, vă înţeleg. Vedeţi că după colţ este o tonetă unde se vinde o îngheţată foarte bună iar vânzătorul este foarte amabil. Este ultimul tip de robot, se numeşte Yaskawa-kun.

Aşa ar putea decurge un scurt dialog între doi cetăţeni japonezi. Asta pentru că, mai nou, roboţii vând îngheţată în Japonia.



Telefon Samsung misterios, cu sistem Windows Phone 7

Această fotografie ce înfăţişează un dispozitiv mobil Samsung a fost transmisă pe Twitter, alături de o succintă descriere conform căreia smartphone-ul ar urma să ruleze noul OS Windows Phone 7.

Pe partea de hardware, se zvoneşte că telefonul misterios ne va încânta văzul cu un ecran AMOLED. Specificaţiile sunt de top şi nu este nevoie să scormonim prea mult după ele - este suficient să ne reamintim că sistemul Windows Phone 7 cere nişte resurse mari pentru a putea fi implementat şi rulat: procesor ARM v7 sau mai bun, GPU cu suport DirectX 9, 256 MB RAM, 8 GB memorie flash, accelerometru, cameră de 5 MP şi GPS.

Dispozitivul din imagine nu este primul Samsung cu Windows Phone 7. Oficial, sud-coreenii au anunţat deja un astfel de telefon - Samsung Cetus, care urmează să se comercializeze în reţeaua AT&T.

Tableta MSI Windpad 100 gata de lansare

MSI Windpad 100 urmează să fie lansată oficial în cadrul târgului IFA 2010 (3 - 8 septembrie, Berlin). Între timp, taiwanezii au pus pe Internet o serie de fotografii în care tableta ne este dezvăluită în detaliu. De arătat, arată binişor şi nici specificaţiile nu sunt rele:

Ecran touch de 10.1 inch, 1024 x 600 pixeli
CPU Atom Z530, 1.66 GHz
2 GB RAM
SSD 32 GB
Docking station cu intefeţe USB, HDMI, LAN, VGA şi audio
OS Windows 7
800 de grame


În această configuraţie, Windpad-ul va costa aproximativ 500 $.Versiunea cu Android, MSI Windpad 110, este de aşteptat să fie şi mai accesibilă: 400 $. Din acest punct de vedere, ambele tablete MSI ar trebui să se impună în faţa iPad-ului, măcar în ţările în care puterea de cumpărare este mai mică decât în Statele Unite.

Apple devine cel mai criticat brand de pe Internet

Apple este recunoscuta pentru suporterii inraiti, care duc adevarate razboaie online cu cei care indraznesc sa critice copania sau produsele acesteia. Dar iata ca lucrurile se mai schimba.


Conform unui studiu realizat de firma de analiza Brandwatch, Apple a devenit unul dintre cele mai ponegrite branduri pe Internet.


Potrivit rezultatelor cercetarii, compania din Silicon Valley este cel mai adesea asociata cu termenul “esec”. Aceasta caracterizare a aparut prima data pe Twitter, iar de atunci s-a raspandit pe Internet ca un termen general de batjocura si critica.

Studiul a aratat ca acest termen este folosit cel mai des in cazul Apple si a produselor sale.

“In ultima luna, Apple a fost mentionata de 1204 ori pe Twitter, in postari care contineau acest termen. Majoritatea comentariilor au fost indreptate fie catre brandul Apple, fie catre produsele sale – iPhone, iPad si Mac”

De mentionat insa ca nemultumirile au depasit sfera Twitter, acaparand toata blogosfera. Cele mai raspandite critici sunt legate de problemele de receptie si pierderea semnalului.
 
In urma acestui raport, conducerea Apple ar trebui sa isi puna un semn de intrebare. Compania vinde tocmai datorita filozofiei sale, iar daca aceasta filozofie dispare, vor disparea si vanzarile.

Pana acum nu sunt semne ca profiturile Apple au avut de suferit, dar acest lucru s-ar putea schimba daca feedback-urile negative continua sa apara.

Daca va intrebati ce alte companii au o reputatie proasta pe Twitter, ei bine, Facebook se afla pe locul doi, Nokia pe trei, iar BBC pe patru.

Cubul Rubik poate fi rezolvat in cel mult 20 de miscari

La aproape 40 de ani dupa ce profesorul de arhitectura maghiar Ernő Rubik a inventat Cubul Rubik, cercetatorii au reusit sa descopere cel mai mic numar de mutari necesar pentru a rezolva puzzle-ul: cel mult 20.

Studiul, la care au participat si un profesor universitar de matematica si un inginer de la Google, pune capat unei perioade de 35 de ani de cercetari, in care s-a incercat analizarea celor 43,252,003,274,489,856,000 de combinatii posibile.

Cele 20 de mutari la care au ajuns specialistii poarta denumirea de Numarul lui Dumnezeu, pe premisa ca nici macar Divinitatea nu ar reusi sa rezolve mai repede acest puzzle.

In 1981, profesorul Morwen Thistlethwaite, de la Universitatea din Tennessee a demonstrat ca jocul poate fi rezolvat in maxim 52 de mutari.

11 ani mai tarziu olandezul Hans Kloosterman reducea numarul la 42, pentru ca in 2008 americanii Tomas Rokicki şi John Welborn sa ajunga la 22 de mutari.

Iata insa ca in 2010 s-a putut mai bine de atat!

Spionaj la Apple - Steve Jobs a fost trădat de un locotenent

Ca şi în cazul altor companii importante, produsele Apple au fost de-a lungul timpului clonate cu mai mult sau, de regulă, mai puţin succes de către diverse firme obscure din Asia. La Apple însă, se pare că asiaticii au fost ajutaţi chiar de către un angajat al firmei conduse de Steve Jobs.

Paul Shin Devine, în vârstă de 37 de ani, ocupa funcţia de Manager de aprovizionare încă din 2005. Acesta s-a folosit de poziţia pe care o deţinea pentru a furniza informaţii secrete către şase companii din Coreea de Sud, China, Singapore şi Taiwan, furnizoare de accesorii pentru iPhone şi iPod.

Cu ajutorul informaţiilor primite de la Paul Shin Devine, asiaticii puteau negocia de pe poziţii mai bune contractele cu Apple. În schimbul informaţiilor, managerul lacom a primit de-a lungul anilor peste un milion de dolari.

Paul Shin Devine a fost adus în faţa instanţei unde are de înfruntat 23 de capete de acuzare printre care fraudă şi spălare de bani. Ancheta este condusă de FBI şi Internal Revenue Service.

Arhiva

Persoane Interesate