Viitorul Tehnologiei

Viitorul suna bine !

Secrete picante despre Facebook

Iata ca Facebook nu se dezice si depaseste pragul de 500 de milioane de utilizatori, asigurandu-si astfel pentru inca foarte mult timp primul loc in topul retelelor sociale.

Pentru majoritatea dintre noi, cel mai fascinant aspect legat de Facebook este faptul ca isi are inceputurile intr-o camera de camin a colegiului Harvard, insa de-a lungul timpului, fenomenul a mai strans cateva picanterii care merita dezvaluite.

1.Pe homepage-ul original Facebook s-a aflat chipul lui Al Pacino

Inainte de schimbarea "look-ului" petrecuta in 2007, prima pagina a Facebook infatisa imaginea unui barbat, acoperita partial de un nor de coduri binare.

Identitatea barbatului misterios a fost dezvaluita de abia de curand, in cartea lui David Kirkpatrick, “Efectul Facebook” si nu mica a fost mirarea, cand am aflat ca imaginea reprezenta o poza a lui Al Pacino, prelucrata de un coleg de clasa al lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

2. Una dintre primele functii ale Facebook a fost un serviciu de transfer de fisiere

Desi este posibil ca acesta informatie sa nu existe in registrele Facebook, una dintre primele aplicatii Facebook a fost un serviciu de file sharing numit Wirehog.

A fost lansat in 2004, fiind conceput ca o aplicatie integrata a retelei.

Insa, in 2006, din cauza problemelor de securitate s-a decis excluderea serviciului din Facebook.

3. Apple si Microsoft: primele companii cu cont pe Facebook

Pana in aprilie 2006, conturile Facebook nu erau deschise pentru toata lumea, acestea putand fi create numai de catre studentii Universitatii Harvard.

Cel mai ieftin laptop din lume costa 35 de dolari

India a lansat cel mai ieftin ”laptop” din lume, un dispozitiv cu tocuhscreen care costa nici mai mult, nici mai putin de 35 de dolari.

Gadgetul face parte dintr-un proiect care isi propune sa faciliteze accesul la educatie, oficialii guvernamentali anuntand ca deja au purtat negocieri cu diferiti producatori din mai multe regiuni ale lumii pentru o putea incepe productia de masa.

Dispozitivul, care foloseste sistemul de operare Linux, este echipat cu Internet browser, cititor de PDF-uri si facilitati pentru video conferinta. In plus, hardware-ul a fost creat suficient de flexibil pentru a incorpora noi compomente, in functie de nevoile utilizatorului.

Laptopul a fost conceput de o echipa de cercetatori de la Institutul de Stiinta si Institutul de Tehnologie din India si este programat sa ajunga in centrele de invatamant superior in anul 2011.

Desi aproape 3% din bugetul Indiei sunt destinati invatamantului, studiile au aratat faptul ca multi studenti de abia reusesc sa scrie sau sa citeasca, iar conditiile din scoli sunt precare.

Fujifilm FinePix F300EXR - focalizează ca un DSLR

Cei de la Fujifilm vor să fie cu adevărat un nume aparte pe piaţa camerelor foto compacte. După ce au folosit de-a lungul timpului senzori mai mari pe compactele de top, având ca prioritate calitatea imaginii şi nu o cifră pe foaia tehnică, iată că FinePix F300EXR aduce o nouă facilitate importantă pentru utilizatorii pretenţioşi. Focalizarea se realizează atât prin diferenţă de contrast, ca toate camerele compacte, cât şi prin diferenţă de fază, ca la DSLR-uri. Procesorul alege automat metoda potrivită pentru condiţiile de fotografiere. În practică, focalizarea prin diferenţă de fază se pretează pentru scenele cu lumină slabă, iar aparatul ar putea deveni la fel de rapid ca un DSLR în aceste condiţii.

În spatele obiectivului cu plajă focală echivalentă de 24-360 mm (15x zoom optic) se găseşte un senzor CCD Exmor din a doua generaţie cu rezoluţie de 12 MP. Din păcate, dimensiunile sale au fost reduse cu 30% faţă de prima generaţie şi calitatea imaginii ar putea avea de suferit. Stabilizarea imaginii, obligatorie pentru obiectivul inclus, se realizează prin deplasarea senzorului. Deşi ea nu este la fel de eficientă precum sistemul optic integrat în obiecti, în cazul nostru este ajutată de un giroscop.

Cei de la Fujifilm se laudă că au reuşit să obţină o grosime de doar 32,6 mm a carcasei atunci când obiectivul este retras, o performanţă dacă ţinem cont de plaja focală oferită. Pe spatele aparatului se găseşte un ecran de 3" cu rezoluţie înaltă şi contrast sporit. Rotiţa cu care se selectează modul de fotografiere are o poziţie ergonomică, iar sub ea se găseşte un buton dedicat pentru filmarea 720p. Fujifilm F300EXR va fi disponibilă începând cu luna august, preţul peste ocean fiind de 330 $.

Accesoriu foarte important pentru iPhone 4

Despre problemele lui iPhone 4 cu recepţia s-a scris mult, nu mai este niciun secret pentru nimeni. Glumele pe seama telefonului magic nu se opresc însă. Cel mai nou banc din repertoriu este sticker-ul End Call.

Ideea este simplă: sticker-ul se lipeşte în zona în care se ştie că, dacă este ţinută mâna, scade semnalul şi se întrerup convorbirile. Lipeşti sticker-ul şi ai un buton virtual de încheiere a apelurilor.

Autorul ştie că fanii Apple nu fac economie când vine vorba de iPhone. De aceea, cer pentru micul sticker nici mai mult nici mai puţin de 29 de dolari.

Ceva îmi spune că Steve Jobs nu se va amuza la fel de mult ca noi.

Nexus One ne părăseşte prematur

Lansarea lui Nexus One a fost considerată la vremea respectivă unul dintre cele mai importante evenimente din istoria modernă a telefoniei mobile. Din păcate, telefonul celor de la Google nu a avut viaţă lungă, compania americană renunţând la el.

Google a anunţat cu câteva zile în urmă că nu va mai produce Nexus One şi că, odată terminat stocul, Nexus One va fi istorie. Asta s-a întâmplat chiar azi, moment din care dispozitivul nu mai poate fi achiziţionat de la Google. Se mai află însă disponibil în inventarul distribuitorilor, inventar care nu va mai fi reînnoit.

De ce au decis cei de la Google să renunţe la producerea lui Nexus One? Este foarte simplu: pentru că fac alţii această muncă în locul lor. Pentru că sunt deja mulţi producători şi multe dispozitive cu Google Android iar Google îşi poate simplifica existenţa îngrijindu-se doar de sistemul de operare.Va mai exista vreun Nexus Two? Probabil că nu. Sunt şanse mari ca Nexus One să fie şi "the last one".

Google te plăteşte să descoperi bug-uri în Chrome

Recompensele în bani pentru utilizatorii care descoperă bug-uri în diverse aplicaţii software nu este o tactică nouă din partea producătorilor. Mozilla, de exemplu, are deja de ceva timp o strategie de acest fel. Acum a venit rândul celor de la Google să plătească "descoperitorii de bug-uri" din Google Chrome.

Google a ţinut neapărat să transforme şi acest domeniu într-o competiţie. Mozilla promitea 3.000 de dolari celor care găsesc bug-uri în Firefox. Google a plusat, promiţând celor care descoperă probleme critice în Chrome exact 3133.7 dolari.

Pentru hackeri, oferta producătorilor de browsere reprezintă "easy money". Bug-uri în browserele web se găsesc mai întotdeauna.

Panasonic va lansa prima cameră video 3D pentru publicul larg

Săptămâna viitoare, mai precis pe 28 iulie, Panasonic va organiza o conferinţă de presă la Tokyo. În cadrul acesteia, va fi anunţată prima cameră video 3D dedicată publicului larg.

AG-3DA1 nu este prima cameră 3D a celor de la Panasonic. Aceasta vine după ce, tot în 2010, Panasonic a lansat o cameră video 3D profesională. Cea care va fi anunţată săptămâna viitoare va fi orientată către utilizatorii de rând.

Panasonic AG-3DA1 va dispune de două "lentile gemene" în locul uneia singure, cum este cazul camerelor obişnuite. Va înregistra full HD şi va putea salva capturile pe carduri de memorie SD.

Preţul nu este cunoscut deocamdată. Cert este că nu va fi chiar ieftină, cum nu este la ora asta niciun produs legat în vreun fel de 3D.
 

Apple este numărul 1 la insecuritate software

Vă aduceţi aminte de vremurile în care Windows-ul era blamat, pe bună dreptate, pentru nenumăratele găuri de securitate? Ei bine, lucrurile s-au schimbat iar acum compania care are cele mai multe probleme de securitate este Apple.

Conform unui studiu dat publicităţii de Secunia, produsele Apple au cele mai multe găuri de securitate. Într-un clasament al producătorilor care stau cel mai prost la acest capitol, Apple este urmat, în ordine, de Oracle şi Microsoft.

Acest studiu are în vedere numărul problemelor, nu şi gravitatea lor. Cu alte cuvinte, teoria s-ar putea să nu se reflecte şi în practică. Degeaba există mii de vulnerabilităţi dacă doar câteva dintre ele au potenţialul de a compromite securitatea sistemului.

Un alt aspect interesant relevat de acest studiu este transferarea pericolului de la sistemul de operare propriu-zis, la aplicaţii. În cazul Apple, de exemplu, nu sistemul de operare este cel mai afectat, ci aplicaţii precum Safari, QuickTime şi iTunes. Acestea prezintă cel mai ridicat grad de vulnerabilitate.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru Windows. Din 2007, pericolul s-a transferat de la sistemul de operare la programele terţe. În fruntea listei de producători ale căror aplicaţii prezintă cele mai multe riscuri de securitate se află Oracle cu Java şi Adobe cu ale lui Flash şi Adobe Reader.

De aceea, rezolvarea vulnerabilităţilor este mai dificilă acum. Când era vorba de sistemul de operare, era simplu: Microsoft venea cu patch-ul şi îl livra prin Automatic Updates. În cazul aplicaţiilor terţe, fiecare producător în parte trebuie să-şi rezolve problemele şi să furnizeze update-urile. Şi este cunoscut faptul că majoritatea utilizatorilor, din diverse motive printre care şi necunoaşterea, nu fac prea des update la programe.

Facebook a depăşit pragul de 500 milioane de utilizatori

MySpace, Hi5 şi celelalte reţele sociale nu au nicio şansă. Niciuna nu poate ţine pasul cu viteza de dezvoltare şi extindere a creaţiei lui Mark Zuckerberg. Cea mai nouă ispravă a popularei reţele este depăşirea cifrei de 500 milioane de utilizatori activi.

Momentul a fost marcat prin lansarea aplicaţiei Facebook Stories. Cum sugerează şi numele, Facebook Stories conţine poveştile utilizatorilor, poveştile celor mai interesante modalităţi de utilizare a reţelei sociale. Cei care nu ştiu să folosească în mod practic o reţea socială sau trăiesc cu impresia că reţelele sociale sunt sinonime cu pierderea timp ar avea ceva de învăţat din aceste aşa-zise poveşt

Pragul de 500 milioane de utilizatori este atins de Facebook la 6 ani de la data lansării. În prezent, Facebook creşte cel mai mult în zone ale lumii în care nu a fost extrem de popular până acum. Şi România este una din ţările în care Facebook câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi (aprx. 1,500,000 de oameni).

Microsoft a anunţat primii producători pentru Windows Phone 7

Windows Phone 7, sistemul de operare care ar trebui să readucă Microsoft în atenţia pasionaţilor de terminale inteligente, se apropie de lansare cu paşi lenţi, în stilul Microsoft. Până va fi gata şi până îşi vor face apariţia primele dispozitive, încep să apară din ce în ce mai multe informaţii care completează puzzle-ul.

Astăzi aflăm care vor fi primii producători ce vor lansa telefoane cu Windows Phone 7. Aceştia sunt: HTC, Samsung, LG, Dell şi Asus. HTC nu putea să lipsească, Samsung şi LG sunt şi ei parteneri clasici, Dell e dornic de afirmare iar Asus va reveni după o perioadă în care, tot din vina Microsoft, nu a fost foarte activ pe acest segment.

Cei cinci sunt partenerii iniţiali aleşi de Microsoft pentru Windows Phone 7. Lista nu este închisă, pe parcurs putând să apară şi alţii. Sony Ericsson, de exemplu, ar putea fi printre cei care vor lansa telefoane cu Windows Phone 7, ţinând cont că producătorul japonezo-suedez are astfel de antecedente.

Cu această ocazie, am mai aflat ceva chiar de la unul dintre oficialii Microsoft, Greg Sullivan. Acesta a afirmat că Windows Phone 7 va oferi tot ce au mai bun Android şi iPhone OS şi că noul sistem va putea rula pe telefoane cu diverse tipuri de construcţie.

Windows Phone 7 ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul acestui an. Primele telefoane cu acest sistem vor apărea fie de sărbători, fie la începutul anului viitor.

Samsung ST600 şi ST100 - tradiţia dual-screen continuă

Cei de la Samsung sunt de părere că au descoperit un ingredient atractiv pentru camerele foto compacte şi două noi modele îl încorporează. Este vorba de al doilea ecran, mai mic, situat pe faţa aparatului şi care poate fi folosit pentru autoportrete. El a fost introdus prima dată pe modelele ST550 şi ST500 şi îl putem regăsi anul acesta la noile ST600 şi ST100. În ciuda faptului că cele două au formate diferite, ele vin cu acelaşi senzor de 14.2 MP şi acelaşi ecran de 3,5" sensibil la atingere. Printre alte facilităţi comunse se numără stabilizarea optică şi digitală a imagini şi filmarea la rezoluţie 1280x720.

Samsung ST600 este o compactă cu aspect clasic, al cărei obiectiv oferă un zoom 5x şi o distanţă focală minimă de 27 mm. S100 oferă acelaşi zoom optic, însă cu un obiectiv intern a cărui distanţă focală începe de la 35 mm. Ecranul frontal are acum o diagonală de 1.8", faţă de 1.5" cât a fost la primele modele şi oferă două funcţii în plus. Utilizatorii care vor să fie surprinşi în timpul unui salt în aer vor avea un temporizator afişat. În timpul saltului, camera va realiza trei fotografii în rafală pentru a putea imortaliza cât mai bine momentul. Dacă un cuplu doreşte să se imortalizeze, aparatul va recunoaşte feţele şi va declanşa automat atunci când cei doi îşi apropie capetele.

O altă funcţie comună celor două camere este navigarea prin imaginile realizate cu ajutorul înclinării aparatului. Data la care vor fi disponibile pe piaţă nu a fost anunţată, însă în Statele Unite modelul Samsung ST600 va costa 330 $, iar ST100 va avea un preţ de 350 $.

Samsung aduce primul HDD de 1 TB pentru portabile

Capacitatea de stocare nu mai este de mult timp o problemă pentru portabile şi cel mai bine o demonstrează noul HDD de 2.5" de la Samasung. Modelul Spinpoint MT2 are poate stoca 1 TB de informaţie pe cele trei platane ale sale. Din păcate, marea majoritatea a laptopurilor de pe piaţă vor trebui să aştepte o altă versiune deoarece harddisk-ul are o grosime de 12,5 mm, cu 3 mm mai mult decât cea standard. El va putea fi integrat doar în anumite laptopuri, printre ele numărându-se şi noul MacBook Pro unibody.

HDD-ul de la Samsung are specificaţii medii pentru generaţia actuală. Platanele se învârt cu 5.400 RPM, iar buffer-ul este de doar 8 MB. Interfaţa de conectare este compatibilă SATA 3 Gbps. Preţul nu a fost anunţat, dar cei de la Samsung spun că dispozitivul va fi inclus în unitatea de stocare externă S2 Portable USB Drive. De asemenea, ei recomandă folosirea sa pentru media playere, unde spaţiul nu este la fel de limitat ca într-un laptop. Nu ne-am mira ca în curând Asus să ne surprindă cu un laptop cu stocare de 2 TB.

O nouă versiune a antivirusului gratuit Security Essentials

Majoritatea utilizatorilor sunt deja familiarizaţi cu Microsoft Security Essentials. Pentru cei care nu au auzit încă de el, trebuie spus că este un antivirus gratuit oferit de Microsoft utilizatorilor de Windows. Ei bine, Security Essentials se apropie cu paşi mari de lansarea unei noi versiuni finale.

Până când versiunea finală va fi gata, cei care nu mai pot aştepta au posibilitatea să instaleze varianta beta. De regulă, versiunile de test ale aplicaţiilor Microsoft sunt suficient de stabile pentru a fi folosite fără probleme. Să sperăm că Security Essentials nu reprezintă o excepţie de la această regulă.

Noua versiune de Security Essentials nu aduce noutăţi revoluţionare. Acestea sunt în număr de patru:

- Un nou motor de protecţie care promite să fie mai bun al depistarea şi curăţarea codurilor maliţioase. De asemenea, noul motor ar trebui să fie şi mai rapid;
- Un sistem de protecţie la nivelul reţelei locale care oferă protecţie împotriva exploit-urilor din reţea. Această funcţie nu este disponibilă pe Windows XP;
- Protecţie pentru Internet Explorer;
- Integrare Windows Firewall - o simplă notificare care te va întreba dacă vrei să activezi firewall-ul din Windows.

Microsoft Security Essentials poate fi descărcat de aici. Pentru a-l putea descărca, trebuie să te loghezi sau să-ţi creezi un cont Windows Live.

Google va avea o nouă interfaţă pentru secţiunea de imagini

După o perioadă în care curgea cu schimbări la nivelul interfeţei şi nu numai, Google a lăsat-o mai moale în ultima vreme. În spatele calmului aparent însă, oamenii de la Google pun la cale alte modificări. Printre acestea şi un facelift al interfeţei secţiunii de căutare a imaginilor.

Google Images va arăta în curând puţin diferit: pictogramele vor fi mai mari, iar informaţiile legate de imagini vor lipsi , contribuind astfel la un aspect mai curat. Dacă vei ţine puţin cursorul deasupra unei imagini (mouse over) aceasta va fi afişată puţin mai mare şi vor deveni vizibile şi informaţii precum numele, dimensiunea şi adresa.

Mulţi vor face, din nou, trimitere către Bing ca sursă de inspiraţie pentru noile schimbări aduse de Google. Şi pe bună dreptate, noua interfaţă a Google Images va împrumuta anumite principii de la secţiunea de imagini a motorului celor de la Microsoft.

Ecranul rotund de la Sony - pentru imagini 3D fără ochelari

Prototipul de mai jos seamănă mult cu gadgeturi pe care le-am văzut în filme SF. El afişează o imagine 3D autostereoscopică, ceea ce înseamnă că utilizatorul percepe spaţialitatea obiectului afişat fără a avea nevoie de ochelari. În comparaţie cu alte ecrane similare, acesta este circular. Oricum s-ar învârti utilizatorul în jurul său, obiectul afişat are o altă perspectivă, dând impresia că acesta s-ar aflat într-un glob de sticlă. Termenul hologramă ar putea fi folosit cu ceva reţineri în cazul de faţă. Prototipul nu este nou, el fiind prezentat anul trecut la Digital Contents Expo din Tokyo.




Indiferent de unghiul din care este privit ecranul, imaginea are o rezoluţie de doar 96x128 de pixeli. Probabil că vă întrebaţi cum se face că se pot vedea toate feţele obiectului afişat. Atunci când este afişată o persoană sau un obiect real, conţinutul video redat de ecran a fost creat special cu un sistem de opt camere fixate pe un suport circular. În cazul animaţiilor 3D avem de-a face cu o combinaţie de perspective. Acestea fiind spuse, crearea materialelor compatibile este complicată şi nu cred că vom vedea prea curând un film redat pe acest prototip. Nici Sony nu este de părere că dispozitivul poate fi folosit pe post de televizor. Aplicaţiile sale sunt limitate la afişarea obiectelor, în domeniul medial şi în magazine sau la afişarea unor animaţii 3D.

Nokia Kinetic, telefonul care se ridică atunci când eşti apelat

Ca orice concept, Nokia Kinetic încearcă să impună o abordare nouă. De data aceasta, este o abordare care le va surâde în egală măsură producătorilor şi utilizatorilor.

Nokia Kinetic propune un nou sistem de notificare a utilizatorului. În prezent, sistemele de notificare cele mai folosite în cazul apelurilor şi mesajelor primite sunt tonurile de apel şi vibraţiile. Conceptul de faţă are o abordare diferită.

Kinetic are partea inferioară curbată. Când eşti apelat sau primeşti un mesaj, telefonul se ridică treptat "în picioare". Dacă nu vrei să preiei apelul, nu trebuie decât să-l împingi uşor la loc, iar el, cuminte, se va lipi la loc de masă.

Pe cât de simplă, pe atât de practică este ideea. Gândeşte-te că te afli la birou şi eşti apelat. În loc să sune şi/sau să vibreze, stresându-ţi colegii, telefonul tău se ridică uşor atrăgându-ţi atenţia. Şi, la fel de calm, poţi respinge apelul pentru a continua şedinţa.

Fiind un concept, nu avem de unde să ştim dacă şi când, Nokia sau alt producător va pune în practică această idee. Autorul conceptului, Jeremy Innes-Hopkins, vine doar cu ideea, nu o sprijină şi cu o soluţie de punere în aplicare. Aceasta fiind treaba producătorului. Cert este că, dacă ar deveni realitate, un astfel de sistem ar fi adoptat rapid de majoritatea utilizatorilor.

Fluturele-robot zboara asemeni insectei reale

Oamenii de stiinta isi indreapta din ce in ce mai mult atentia catre insectele zburatoare pentru a crea roboti .

Insectele mecanice s-au dovedit a fi mult mai usor de manevrat decat versiunile micro ale avioanelor si elicopterelor conventionale.

Robotul-insecta ar putea trece neobservat printre cladiri, sau prin locurile aglomerate. De asemenea, ar putea fi echipat cu senzori, sau camere miniaturale, mecanisme de securitate sau de monitorizare a poluarii, sustin oamenii de stiinta.

Ultima inventie in acest sens o constituie ChouChou, fluturele robot care arata si se comporta exact ca insecta reala, cu exceptia faptului ca poate trai o vesnicie, sau cel putin cat il tin bateriile.

Filmuletul de mai jos va va arata cat pare de real:



Asus VG236H - monitorul 3D cu ochelari la pachet

Să presupunem că ai în calculator o placă video performantă de la Nvidia şi ai fi interesat să testezi tehnologia 3D Vision cu câteva din sutele de jocuri care o suportă. Cea mai ieftină soluţie este să cumperi un monitor cu 120 Hz şi o pereche de ochelari. Acum Asus vine în întâmpinarea jucătorilor cu monitorul VG236H. Pe suprafaţa ecranului cu diagonala de 23" sunt dispuşi 1920x1080 de pixeli, iar timpul de răspuns specificat este de 2 ms. Nici nu putea fi mai mare ţinând cont că avem de-a face cu un monitor pentru jocuri. Pe spatele său se găsesc portul Dual Link DVI-D, cel HDMI şi o intrare Component. Trebuie spus că tehnologia Nvidia 3D Vision va funcţiona doar pe intrarea video DVI-D, singura care oferă lăţimea de bandă necesară.

Piciorul lui Asus VG236H permite reglaj pe înălţime, iar cei interesaţi au în spate un sistem VESA 100 mm pentru fixarea pe perete. Consumul maxim de 60 W ne face să credem că modelul de faţă nu are iluminare cu LED-uri. Surpriza plăcută de la Asus constă în includerea în pachet a ochelarilor cu lentile obturatoare şi a modulului de sincronizare. Preţul estimativ al monitorului Asus VG236H este de 450 €, el urmând să intre pe piaţă în viitorul apropiat.

Panasonic Lumix DMC-LX5 - o compactă cu aspiraţii înalte

Când un producător lansează o cameră cu acelaşi număr de MP ca modelul precedent, înseamnă că avem de-a face cu un dispozitiv aparte. În cazul nostru, LX5 face parte din seria de top a producătorului şi ar trebui să ofere o calitate a imaginii cu mult deasupra actualei generaţii de compacte. Probabil că dimensiunile senzorului au rămas aceleaşi, cu o densitate de două ori mai mică de pixeli pe centimetru pătrat în comparaţie cu senzorii folosiţi la ora actuală. Succesorul lui LX3 a primit un obiectiv cu zoom optic puţin mai mare, mai precis 3,8x faţă de doar 2,5x. Plaja focală nu o cunoaştem încă deoarece datele despre această cameră au apărut pentru scurt timp pe pagina de suport tehnic de la Panasonic şi apoi au fost retrase.

Obiectivul cu F2.0 este ieşit din comun printre camerele compacte, iar Panasonic LX5 se laudă cu o plajă ISO 80-12.800. Aceste specificaţii ar trebui să asigureo performanţă bună în condiţii de lumină slabă, alături de stabilizarea optică a imaginii. Pe spatele aparatului se găseşte un ecran LCD de 3" şi ne întrebăm dacă va veni cu o rezoluţie înaltă. Filmarea la rezoluţie 1280x720 este realizată cu compresie AVCHD Lite, iar camera dispune de ieşire HDMI. Cititorul de carduri suportă atât formatul SDHC, cât şi noul SDXC. Probabil că nu va trece mult timp până când Panasonic va anunţat oficial acest model, iar cei interesaţi ar putea s-o caute în magazine în această toamnă.

Symbian^4, primele screenshot-uri

Pentru Nokia, un lucru este clar: dacă vrea să rămână în fruntea producătorilor de telefoane inteligente, trebuie să şteargă praful de pe bătrânul Symbian şi să-l resusciteze. De asta vor fi mai multe versiuni ale sistemului de operare şi de asta vedem astăzi primele screenshot-uri cu interfaţa lui Symbian^4.

Din cele câteva imagini se poate observa clar că interfaţa este optimizată pentru funcţii touch, cu elemente şi meniuri suficient de mari pentru a fi apăsate cu degetul.

Homepage-ul are o bară de comenzi cu funcţii care permit personalizarea ecranului şi accesarea manager-ului de aplicaţii. De asemenea, este evident faptul că Nokia urmează trendul şi permite configurarea cu shortcut-uri şi widget-uri a mai multor ecrane.Data exactă a apariţiei primelor telefoane cu Symbian^4 nu se cunoaşte la ora asta. Se vehiculează însă sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor. Oricum, ar trebui să fie gata după Symbian^3.

Atentie, a reaparut virusul de Messenger, Palevo!

Familia de virusi Palevo, dedicata in special platformelor de mesagerie instant, a reusit sa se raspandeasca din nou in Romania si nu numai. Daca acum cateva luni, rata de infectie cu virusul Palevo era de peste 500% (!!!) la noi in tara, iata ca virusul a reusit, inca o data, sa se activeze, devenind mult mai agresiv.

Aceasta noua versiune dezactiveaza Microsoft Windows Automatic Updates Service si expune sistemul de operare riscului de a fi exploatat prin diverse vulnerabilitati.

Noua versiune a viermelui Palevo s-a raspandit incepand de saptamana trecuta prin mesaje nesolicitate trimise prin serviciile de mesagerie instant, in special Yahoo Messenger. Aceste mesaje sunt asemanatoare cu cele din situatia din luna mai, cand virusul trimitea fara cunostinta utilizatorului mesaje, adica link-uri, catre o galerie de fotografii falsa. In loc sa ajunga catre galeria de imagini, utilizatorii erau pacaliti sa descarce un fisier aparent .JPG, care de fapt era un fisier executabil. Astfel ca cei care dadeu click si cadeau in capcana virusului se infectau la randul lor.

De data aceasta, modalitatea de actionare a virusului Palevo s-a schimbat, putin. Utilizatorul neinfectat primeste pe Messenger un link ce simuleaza o invitatie de a viziona fotografii dintr-o presupusa galerie foto postata pe o retea de socializare.

“Noi recomandam utilizatorilor de mesagerie instant sa nu dea click pe nici un link care promite accesul la imagini, dar care pare suspect. De asemenea, daca au vreo indoiala privind link-urile primite de la contactele lor, utilizatorii sunt sfătuiti sa verifice impreuna cu prietenii lor validitatea site-urile web catre care duc acestea”, ne recomanda specialistii BitDefender.

De asemenea, BitDefender ne pune la dispozitie un utilitar de dezinfectie gratuit pentru ultima varianta a recent aparutului vierme Worm.P2P.Palevo.FP pe care il puteti descarca de aici.

Jocuri 3D pe PS3? Da, dar nu la rezoluţie full HD.

Echivalentul tehnologiei Nvidia 3D Vision de pe PC-uri va fi introdus şi pe consolele PS3. Alături de conţinutul video 3D oferit de discurile Blu-ray, o serie de jocuri vor fi afişate cu semnal stereoscopic. Din păcate, cei de la Sony au decis ca toate titlurile să fie limitate la rezoluţia 720p atunci când afişează imagini stereoscopice. Motivul ar trebui să fie uşor de intuit de cei care au câteva cunoştinţe în domeniu. Jocul trebuie să ruleze cu cel puţin 60 de cadre pe secundă pentru a putea fi afişate cel puţin pentru fiecare ochi. Dacă pe un PC această limitare se poate rezolva fără a reduce rezoluţia prin adăugarea unei placi video în configuraţie SLI cu cea deja instalată, la PS3 această opţiune nu există.

Consola de la Sony are o placă video fixă şi programatorii trebuie să lucreze cu o performanţă grafică limitată. O bună parte din jocurile de ultimă generaţie rulează la rezoluţie 1080p, însă cu un framerate care scade uneori sub 30fps. Reducerea efectelor vizuale ar fi o opţiune, însă una foarte vizibilă pentru jucători. Sony este de părere că prea puţini vor observa însă trecerea de la 1080p la 720p. Acest fapt este adevărat pentru ecrane cu diagonala de peste 50", privite de la depărtare. În practică, jucătorii stau destul de aproape de televizorul pe care este afişat jocul. În condiţiile date, credeţi că jocurile 3D pe PS3 vor prinde la public? Puteţi da răspunsul în căsuţa de comentarii de mai jos.

Huse gratuite pentru utilizatorii de iPhone 4

Era clar că, după problemele de recepţie ale lui iPhone 4, Apple trebuia să facă ceva. Unii au sperat că oamenii lui Steve vor găsi o soluţie şi vor rechema toate modele în service pentru a le repara. Nu a fost să fie însă. Steve Jobs le-a închis gura protestatarilor cu câte o husă gratuită.

În altă ordine de idei, Steve Jobs a anunţat într-o conferinţă de presă că toţi cei care au cumpărat sau vor cumpăra iPhone 4 înainte de 30 septembrie vor primi gratuit, din partea casei, câte o husă de protecţie. Aceasta va rezolva problemele de recepţie pe care le aveau cei care ţineau telefonul cu mâna stângă.

În orgoliu-i nemărginit, Steve Jobs nu a vrut nici în ruptul capului să recunoască că este ceva în neregulă cu iPhone 4. În schimb, a făcut nişte comparaţii lipsite de temei cu alte telefoane, încercând să scoată în evidenţă că recepţia lui iPhone 4 este la fel ca cea a unor telefoane produse de Nokia, RIM sau HTC. Evident, aceştia au negat şi i-au sugerat lui Steve să-şi vadă de treaba lui.

Arhiva

Persoane Interesate