Viitorul Tehnologiei

Viitorul suna bine !

LaCie MosKeyto - un stick USB cât un ţânţar

Nu s-au luptat să fie primii pe piaţă cu astfel de medii de stocare, însă compania LaCie are şi o reputaţie de apărat. Stick-uri USB puţin mai mari decât mufa în sine există pe piaţă de anul trecut, însă compania americană de-abia acum a lansat seria MosKeyto. Din punct de vedere al dimeniunilor, LaCie susţine că noul lor dispozitiv nu iese decât cu 6 mm în exteriorul mufei USB. Lungimea totală, măsurată probabil cu capacul de plastic inclus, este de 20 mm, iar greutatea dispozitivului ajunge la 10 g. Cât despre vitezele de transfer, specificaţiile oficiale vorbesc vag despre o limită maximă de 30 MB/s.

Momentan, MosKeyto este oferit cu capacităţi relativ modeste de 4 GB şi 8 GB, însă o versiune de 16 GB este în lucru. Alături de spaţiul de stocare fizic, LaCie oferă acces la serviciul Wuala. În urma instalării unei aplicaţii inclusă pe stick-ul de memorie, se poate stoca 1 GB de informaţie pe serverele Wuala, accesibilă de oriunde prin intermediul conexiunii la Internet şi criptată cu parolă. Dacă puneţi la dispoziţie serviciului câţiva GB de pe HDD, veţi primi spaţiu echivalent adiţional pe serverele Wuala. Una din facilităţile serviciului este back-up-ul automat al fişierelor şi directoarelor selectate de utilizator. Peste ocean, LaCie MosKeyto cu 8 GB costă 28 $, iar versiunea de 4 GB se vinde cu 18 $. 

Atac armat la sediul Discovery Channel, în numele planetei!

Un bărbat înarmat cu pistol şi explozive a pătruns aseară în jurul orei 21 în sediul Discovery Channel din Silver Spring (Statele Unite) şi a luat trei ostatici. Aceştia au scăpat teferi, după intervenţia precisă a trupelor SWAT care l-au împuşcat mortal pe atacator.

Bărbatul a fost identificat drept James Lee, un protestatar cu antecedente. Motivaţiile sale au fost găsite într-o scrisoare cu mesaje extremiste: pe de o parte se declara un susţinător al planetei şi un promotor al binelui (salvarea speciilor pe cale de dispariţie, conservarea mediului, rezolvarea problemelor economice etc.), iar în acest context a criticat postul Discovery pentru promovarea tehnologiilor militare şi, implicit, a războiului, pe de altă parte afirma că "civilizaţia umană este o mizerie" şi că salvarea planetei se poate face doar prin scăderea populaţiei - "oprirea rasei umane de la a mai crea copii dezgustători!".

Autorul mai cerea postului Discovery Channel să creeze o nouă grilă de programe, în care să includă emisiuni despre consecinţele încălzirii globale. Întreaga scrisoare adresată Discovery se găseşte la această adresă.



Motorola MILESTONE 2, oficial în Europa

Fără prea multe surle şi trâmbiţe, Motorola a anunţat astăzi MILESTONE 2. Acesta este urmaşul popularelor MILESTONE şi Droid.

Cum era de aşteptat, MILESTONE 2 are dotări de top. Printre acestea ecranul cu rezoluţie mare, procesorul puternic şi captura video 720p . Pe lista dotărilor tehnice ale acestui dispozitiv se regăsesc:

touchscreen de 3.7 inch, cu rezoluţie 854 x 480 pixeli
tastatură QWERTY
cameră foto de 5 MP, înregistrare video 720p
procesor de 1 GHz
DLNA, Wi-Fi b/g/n
Google Android 2.2
8 GB spaţiu intern
slot microSD, card de 8 GB inclus
ieşire audio de 3.5 mm

Motorola MILESTONE 2 va ajunge pe pieţele europene în ultimul trimestru al anului, probabil în preajma sărbătorilor. Preţul nu a fost anunţat.




Google Chrome are accelerare hardware dar o ţine ascunsă

Accelerarea hardware este una dintre cele mai "la modă" tehnologii zilele acestea. Nu doar playerele video încep să ofere această funcţie, ci şi browserele web au dat liber la experimente. Cel mai nou adept al accelerări hardware este Google Chrome 7.

Chrome urmează Firefox 4 şi Internet Explorer 9, browsere care au şi-au anunţat respectiv demonstrat deja intenţiile. Pentru cei care nu ştiu, accelerare hardware mută diverse operaţiuni din sarcina procesorului în cea a plăcii video. Mai multă putere de procesare înseamnă o funcţionare mai bună a browser-ului şi încărcare mai rapidă a paginilor.

Spre deosebire de Firefox şi IE, Google Chrome are un model de securitate diferit, numit şi sandbox. Acesta nu permite paginilor web să aibă acces direct la funcţiile sistemului de operare. Din acest motiv, implementarea accelerării hardware este mai dificilă pentru Google.

Accelerarea hardware este disponibilă în Google Chrome 7 versiunea dev, care poate fi descărcată de aici. Aceasta este disponibilă doar celor care modifică comanda de lansare a programului.

Pentru a activa accelerarea hardware în Google Chrome 7 dev trebuie să adaugi parametrul "--enable-accelerated-compositing" (fără ghilimele) după cum se poate vedea în imaginea alăturată. Comanda corectă ar trebui să arate aşa: C:\Users\username\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe --enable-accelerated-compositing. Username este numele de utilizator folosit.

De reţinut că, cel puţin deocamdată, accelerarea hardware din Google Chrome funcţionează doar pe Windows.

Viewsonic Viewpad 7: tabletă, smartphone, ecran de 7 inch!

Viewsonic pregăteşte Viewpad 7 - o tabletă de 7 inch cu sistem de operare Android 2.2 Froyo şi funcţionalitate de telefon mobil.

Pe partea frontală, unde în marginea superioară, tableta găzduieşte o cameră VGA, destinată în principiu apelurilor video, în vreme ce pe spate se află o cameră de 3 MP pentru fotografii.

Tableta Viewsonic Viewpad 7 se mai laudă cu un suport complet pentru conectivitate (Blutetooth, HSDPA, Wi-Fi) şi cu un receptor GPS.

Specificaţiile complete vor fi dezvăluite la târgul de electronice IFA 2010 (3 - 8 septembrie, Berlin). În orice caz, Dell Streak va avea un adversar redutabil pe nişa de tablete cu GSM.


Viewsonic Viewpad 7 va costa aproximativ 350 de lire sterline în UK şi 541 $ în US.


 

Gmail îţi sortează automat mesajele folosind filtre inteligente

Filtrarea mail-ul în Gmail este oricum o treabă destul de uşoară cu ajutorul filtrelor actuale şi a label-urilor. În viitorul foarte apropiat va deveni însă mai simplă şi, mai ales, automată. Asta deoarece Gmail începe introducerea unei noi funcţii, numite Priority Inbox.

Spre deosebire de majoritatea facilităţilor lansate în ultima vreme, Priority Inbox nu face parte din Labs, acolo unde fiecare utilizator poate alege ce funcţii să activeze şi ce funcţii nu îi sunt necesare. Priority Inbox va fi o opţiune general valabilă.

Până acum, filtrarea automată a mesajelor se rezuma la împărţirea acestora în două categorii: mesaje legitime şi spam. Acum, mesajele legitime vor fi sortate automat pe baza unor aşa-zise filtre inteligente. Acesta vor lua în calcul mai multe aspecte, printre care frecvenţa cu care schimbi mesaje cu anumite persoane. Teoretic, cu trecerea timpului, filtrarea ar trebui să fie din ce în ce mai precisă.

În Priority Inbox mesajele vor fi împărţite în trei categorii care nu necesită explicaţii suplimentare: "Important and unread," "Starred şi "Everything else". Filtrarea nu se va face complet automat, utilizatorul având totuşi un cuvânt de spus în organizarea propriilor mesaje. De exemplu, vor exista butoane pentru creşterea sau scăderea importanţei atribuite automat unui mesaj. De asemenea, se vor putea crea reguli prin care mesajele de la un anumit expeditor să aibă întotdeauna aceeaşi importanţă.

Priority Inbox a început să fie implementată în conturile Gmail. Aceasta va apărea treptat în toate conturile, pe parcursul următoarelor ore sau zile. Dacă aveţi deja această funcţie în Gmail, nu ezitaţi să împărtăşiţi cu noi impresii.



YouTube vrea să fie noul tău centru de închirieri filme

Google are planuri mari cu YouTube şi, de obicei, când Google vrea ceva, Google obţine. Acestea fiind spuse, este doar o chestiune de timp până când vei putea închiria de pe YouTube cele mai noi filme.

YouTube are deja câteva tentative în acest sens. Doar că acum vorbim de cei mai mari producători de filme de la Hollywood. Până acum, Google reuşise să convingă doar câţiva producători mai mici.

Cum ne-am obişnuit deja, serviciul va fi mai întâi disponibil doar în Statele Unite, urmând ca mai apoi să poată fi accesat în întreaga lume. Filmele vor apărea odată cu versiunile de pe DVD. Un film va costa 5 dolari.

Se pare că închirierea nu înseamnă şi download-ul unui film. Oficial, Google nu va permite descărcarea filmelor închiriate. Neoficial, se vor găsi diverse metode prin care utilizatorii întreprinzători vor depăşi această limitare.

Viitoarea facilitate de închiriere a filmelor de pe YouTube trebuie şi va fi într-un fel sau altul regăsită în cadrul Google TV. Probabil că închirierea despre care vorbim va fi una din funcţiile de bază ale lui Google TV.

Samsung S7230E Wave 723 vine cu husă integrată în carcasă

Un nou telefon touch şi-a făcut apariţia pe piaţa deja plină de astfel de jucărioare: Samsung S7230E Wave 723. Numele aproape imposibil de reţinut este dovada clară că sud-coreenii au la activ atât de multe dispozitive încât au pierdut şirul evenimentelor. Wave 723 are dotări specifice clasei mainstream, iar platforma pe care rulează aplicaţii este Samsung BaDa. Iată şi câteva dotări hardware importante:

Ecran capacitiv de 3.2 inch, 240 x 400 pixeli;
Cameră foto de 5 MP, autofocus, înregistrare video QVGA
Bluetooth, HDSPA, Wi-Fi 802.11n
90 MB memorie internă, slot microSD
Jack de 3,5 mm


Pe partea de design, remarcabilă este husa de piele care acoperă display-ul. Aceasta nu este un accesoriu ci face parte din corpul terminalului. Samsung S7230E Wave 723 se va comercializa în Europa din septembrie la un preţ de aproximativ 240 de Euro.

Canon IXUS 1000 HS, model aniversar

Canon sărăbătoreşte împlinirea a 10 ani de la primul IXUS digital, aparat foto remarcabil prin designul ultra-compact. Cu această ocazie, compania niponă a lansat IXUS 1000 HS, un model aniversar care impresionează prin dotările incluse într-un corp subţire, metalic: 10x zoom optic şi înregistrarea video Full HD 1080p. Fotografiile au o rezoluţie maximă de 10 MP.

Stabilizatorul optic de imagine, foarte eficient, creat utilizând tehnologii avansate de deplasare a lentilelor, permite fotografilor să captureze imagini clare în condiţii de iluminare scăzută sau la folosirea zoomului extins şi asigură suportul necesar pentru realizarea de fotografii fără efect de blur, bine conturate.

Noul mod Handheld Night Scene transformă captura de imagini nocturne într-o operaţie uşoară, cu rezultate fabuloase, fără utilizarea unui trepied, prin combinarea mai multor cadre executate succesiv într-o singură fotografie, expusă la parametri optimi.

Ecranul PureColor II LCD cu diagonala 3.0 inch este protejat de un înveliş special. Acesta asigură în plus un unghi de vizualizare extins. Ecranul are format 16:9 şi permite utilizatorilor să captureze şi să redea filmari HD pe toata suprafaţa lui, fără apariţia deranjantelor margini negre.

Canon IXUS 1000 HS va ajunge în magazine în toamna acestui an, preţul nu a fost momentan dezvăluit.

Co-fondatorul Microsoft dă în judecată giganţii Internetului

Paul Allen, co-fondator Microsoft alături de Bill Gates, a dat în judecată nu mai puţin de 11 companii din online pentru încălcarea a diverse patente. Printre companiile care vor apărea la tribunal se numără adevăraţi titani ai online-ul: Google, Yahoo, Apple, AOL, eBay sau Facebook.

Tehnologiile deţinute de Paul Allen au fost concepute în anii '90 şi reprezintă în principiu algoritmi dedicaţi dezvoltării paginilor Web (sugestii, sisteme de reclame, fluxuri de informaţii etc.).. Co-fondatorul Microsoft spune că acestea au fost folosite fără drepturi de către companiile mai sus menţionate pentru a-şi dezvolta afacerile.

Cel mai de seamă reprezentant din boxa acuzaţilor, Google, afirmă că decizia lui Paul Allen urmează din păcate noua tendinţă a unor oameni de a concura în sala de judecată şi nu pe piaţă.

Să simtă oare Paul Allen un recul dureros după ce a decis să-şi doneze o jumătate din avere în scopuri caritabile?

Un HTC misterios apare la orizont

Cei de la HTC au muncit din greu în ultimii ani, atât la calitatea dispozitivelor pe care le produc, cât şi pe marketing. Aşa se face că HTC nu mai e firma obscura de care se vorbea doar în cercurile de cunoscători şi aşa se face că deja fiecare zvon legat de HTC atrage atenţia presei şi a utilizatorilor.

În altă ordine de idei, au apărut câteva imagini şi câteva informaţii despre un dispozitiv HTC încă nelansat. Numele nu se cunoaşte dar acesta pare o combinaţie între EVO şi Nexus One.

Misteriosul terminal HTC are un ecran de 4.3 inch, ceea este destul de mult după standardele actuale. De asemenea, după cum se poate vedea şi din imagini, acesta va avea o cameră foto de 8 MP şi deja clasica ieşire audio de 3.5 mm. Nu va lipsi nici camera foto frontală, pentru convorbirile video.

Cam atât cu informaţiile despre acest dispozitiv HTC, restul este mister. Tot mister este şi regiunea în care va fi comercializat. Este cert faptul că va fi vândut în Statele Unite, dar este foarte posibil să fie comercializat şi în Europa, eventual sub alt nume.

Persoane Interesate