Viitorul Tehnologiei

Viitorul suna bine !

Record: 5 miliarde de telefoane mobile folosite zilnic

Pentru prima data in istorie, numarul de telefoane mobile in folosinta in intreaga lume a ajuns la cifra de 5 miliarde, in special datorita cresterii cererilor provenite din India si China. Aceasta cifra a reiesit in urma realizarii unui studiu de catre compania suedeza Ericsson.

Cele 5 miliarde de telefoane mobile in uz au fost inregistrate pe data de 8 iulie, anunta Ericsson, iar cifra este de 7 ori mai mare fata de acum 10 ani. "In anul 2000, aproximativ 720 de milioane de persoane din intreaga lume detineau si foloseau un telefon mobil, mai putin decat insumeaza utilizatorii din China din prezent", a sustinut Ericsson.

In plus, numarul abonamentelor la telefonia mobila creste, in prezent, cu doua milioane pe zi. Totusi, exista si cazuri in care o singura persoana poate avea mai multe abonamente.

Cifra anuntata de catre compania suedeza nu inseamna ca 5 miliarde de persoane detin un telefon mobil, mai ales daca ne gandim ca populatia intregii lumi este de 6.8 miliarde (potrivit unui raport al ONU).

De asemenea, cei de la Ericsson au tinut sa precizeze ca atunci cand se refera la "abonamente" includ in acest termen si cartelele reincarcabile, pentru care nu este necesar un contract cu furnizorul de telefonie mobila.

Sony Ericsson a ieşit din criză

Pentru cei care au fost cuminţi şi au ştiut să gestioneze lucrurile corect, criza a luat sfârşit. Sony Ericsson, de exemplu, şi-a revenit după perioadă mai dificilă de anul trecut.

Compania japonezo-suedeză înregistrează al doilea trimestru consecutiv pe profit. Practic, se poate spune că prima jumătate a anului a mers bine. După ce în primul trimestru au avut 21 de milioane profit, în al doilea cei de la Sony Ericsson au înregistrat un plus de 12 milioane de euro.

În al doilea trimestru, Sony Ericsson a vândut 11 milioane de terminale, cu 4% mai mult decât aceeaşi perioadă a anului trecut. Din păcate, cota de piaţă a rămas neschimbată, fiind estimată la aproximativ 4% din piaţă.

Revirimentul se pare că se datorează în mare măsură dispozitivelor inteligente. Au pus serios umărul al revenire terminale precum Xperia X10 şi Vivaz.

Steve Jobs ştia de problemele lui iPhone 4, înainte de lansare

Avem două veşti pentru fanii Apple: una buna şi alta proastă. Vestea bună că este inginerii Apple nu sunt de vină pentru problemele de recepţie ale lui iPhone 4. Vestea proastă este că lui Steve Jobs nu-i pasă.

În altă ordine de idei, cele mai noi informaţii din interiorul Apple spun că Steve Jobs era la curent cu problemele de semnal. A fost avertizat de unui dintre inginerii şefi, Ruben Caballero. Acesta i-a spus lui Steve Jobs că, dacă nu vor renunţa de designul ales, vor exista probleme serioase de semnal.

Steve Jobs, în schimb, cu un şef care le ştie pe toate mai bine ca oricine, a decis să ignore avertismentul. Considerând că designul este cel mai important şi că "un amănunt" precum recepţia nu-i poate sta în cale, a decis să nu schimbe nimic.

Şi aşa s-a ajuns la situaţia în care foarte mulţi utilizatori sunt extrem de nemulţumiţi, iar acţiunile Apple au început să scadă.

HTC Desire HD - touchscreen de 4.3 inch

Ca şi producătorii de filme, cei de telefoane vin cu "urmări" ale modelelor de succes. Un astfel de telefon a fost HTC Desire. Se pare că acesta va avea un urmaş demn: HTC Desire HD.

HD este un epitet la modă, un epitet pe care mulţi producători îl aleg pentru că HD este un termen care atrage atenţia utilizatorilor. Desire HD mai atrage atenţia printr-un lucru: dotările tehnice de top.

Dacă vor fi confirmate, specificaţiile tehnice ale lui Desire HD ar putea include:
- Touchscreen capacitiv WVGA de 4.3 inch
- Procesor Snapdragon la 1 GHz
- Sistem de operare Google Android 2.2
- Cameră foto de 8 MP
- Captură video 720p
- Spaţiu de stocare intern 4 GB
- Construcţie din aluminiu unibody

Ca toate dispozitivele HTC cu Android, şi Desire HD va dispune de tema Sense UI. Probabil va fi vorba de o nouă versiune a acesteia.

Data presupusă de lansare pentru HTC Desire HD este undeva în luna octombrie.

SensGard ZEM - căştile cu Noise Cancelling pasiv

Marele avantaj al căştilor care elimină activ zgomotul de fond este că poţi asculta muzica la un volum redus şi îţi protejezi astfel auzul. Din păcate, acest timp de căşti sunt de obicei scumpe şi necesită baterii pentru ca sistemul activ să funcţioneze. În plus, acest sistem poate afecta uneori calitatea sunetului. Cei de la SensGard propun o soluţie alternativă, care se bazează pe un sistem pasiv ingenios. Căştile ZEM sunt făcute să intre în canalul urechii, însă în comparaţie cu alte modele similare, ele se remarcă prin suportul puţin mai gros. Acesta este format din două tuburi care preiau o bună parte din zgomotul de fond ce ajunge în ureche.

Totul pleacă de la ideea că undele sonore vor intra mai repede în camera ce opune cel mai puţină rezistenţă. Volumul de aer din tuburile suportului este mai mare decât cel din ureche, iar intrarea nu este obturată ca în cazul canalului urechii. În practică, această pereche de căşti poate reduce cu mai mult de 32 dB zgomotul de fond fără a necesit alimentare cu baterii. Calitatea sunetului redată de difuzoarele integrate este o altă problemă, însă SensGard ZEM se vând cu doar 90 $. În comparaţie cu alte căşti care nu se laudă cu performanţe similare, preţul este foarte mic. Cei interesaţi le pot găsi pe Ebay.com.

Mio S600 - a doua generaţie Moov Spirit, cu ecran de 5”

Anul trecut, liderul pieţei de sisteme de navigaţie din România a introdus o nouă gamă. Mio Moov Spirit a adus o schimbare majoră atât la nivel de interfaţă, cât şi în ceea ce priveşte harta şi serviciile oferite. Astăzi, Mio a lansat a doua generaţie Spirit de sisteme de navigaţie prin GPS şi a prezentat modelul cel mai accesibil, Mio S600. Ca şi aspect, se poate observa imediat că dispozitivul vine cu un ecran mai mare, cu diagonala de 5". El va fi cel mai mic din noua generaţie, modelul de top urmând să aibă 7" în diagonală. Interfaţa a fost puţin optimizată şi ar trebui să ofere accesul la toate funcţiile cu maxim trei apăsări de butoane virtuale sau fizice. Butonul de meniu de pe marginea ecranului, care a produs puţin probleme la prima generaţie deoarece era uşor de apăsat accidental, a devenit buton fizic, din cauciuc şi este iluminat.

Producătorul a schimbat chipset-ul GPS din seria trecută cu unul mai performant în condiţii de recepţie dificilă a semnalului, cum ar fi între blocuri înalte. Un buton nou pentru captură şi-a făcut apariţia pe latura din stânga a ecranului şi poate fi folosit pentru înregistrarea locaţiilor şi traseelor preferate, fiind oferită şi posibilitatea de-a înregistra o scurtă descriere. Una din facilităţile oferite de S600, care se găseşte la alte mărci numai pe modelele de top, este intrarea A/V. Ea permite conectarea unei camere video pentru asistenţă la mersul în marşarier. La nivel de interfaţă se poate observa revenirea afişării vitezei de deplasare şi apariţia unei linii punctate pe hartă care uneşte locaţia curentă cu destinaţia pentru o imagine de ansamblu asupra rutei.

Slot-ul pentru carduri microSD are o utilitate limitată la acest model. Alte modele din seria Mio S6xx vor oferi suport pentru redarea fişierelor multimedia. Dimensiunile aparatului sunt de 142 x 88 x 17 mm, iar greutatea de 183 g este puţin mai mare decât la seria anterioară. Alte noutăţi includ funcţia Lane Guidance care vă indică banda potrivită la ieşirea de pe autostradă şi Junction View cu care poate fi previzualizată o intersecţie. Mio S600 se găseşte în magazine la un preţ de aproximativ 800 de lei şi va fi urmat în luna august modelele S605 şi S655.

HTC Evo ar putea ajunge în Europa sub titulatura HTC Ace

Mulţi pasionaţi de pe bătrânul continent s-au simţit frustraţi probabil când cei de la HTC au decis să comercializeze "monstrul" cu ecran de 4.3 inch doar în Statele Unite. Se pare însă că soarta le va zâmbi iar HTC Evo va avea o versiune, numită HTC Ace, ce va fi disponibilă în Europa.

Conform zvonurilor, pentru că informaţiile oficiale lipsesc deocamdată, HTC Ace are cea mai mare parte a dotărilor tehnice de la Evo, dar ca aspect seamănă cu Droid Incredible. Apropos de specificaţii tehnice, acestea includ:
- Sistem de operare Android 3.0
- Touchscreen de 4.3 inch
- Procesor la 1.5 GHz

- Cameră foto de 8 MP
- Captură video 1080p
- Autonomie îmbunătăţită

După cum se vede, dacă se confirmă zvonurile, HTC Ace va avea dotări de ultimă generaţie. Atât pe parte de hardware, cât şi în ceea ce priveşte software-ul, "asul" îşi va merita numele. Probabil că şi preţul va fi pe măsură.

Logitech Z506: sunetul surround vine la un preţ accesibil

Noul sistem de boxe 5.1 Logitech Z506 îţi aduce în locuinţă sunetul surround la un preţ cât se poate de accesibil: 89,99 Euro (TVA inclus). Boxele au o putere totală de 75 Waţi.

Subwoofer-ul down-firing îţi zguduie pereţii cu un bas adânc şi clar. Nivelul lui poate fi controlat, iar dacă ţii cu tot dinadinsul să-ţi menajezi vecinii, ai la dispoziţie un jack de 3,5 mm pentru căşti. Sistemul include un cablu-accesoriu pentru plăci de sunet şi playere muzicale.

Boxele Logitech Z506 vor ajunge în magazine începând cu luna august a acestui an.

Cea mai practică formă a unui stick de memorie: agrafă

Stick-urile USB au luat de-a lungul timpului numeroase înfăţişări, care mai de care mai originale. Cele mai multe au fost însă strict estetice. De data asta vorbim de un stick USB care a luat o formă cât se poate de practică: cea a unei agrafe.

Poate nu pare mare lucru la prima vedere dar, dacă stai să te gândeşti, sunt destule utilizări practice pentru un stick de memorie de forma unei agrafe. Un astfel de stick poate fi ataşat exact ca o agrafă la un set de hârtii.

O mapă de presă, de exemplu, ar putea avea ataşat la hârtiile care conţin prezentarea un stick de memorie agrafă, care să ia locul clasicului CD. O altă idee ar fi înlocuirea clasicei dischete care însoţeşte declaraţiile contabile. Dacă birocraţii încăpăţânaţi de la noi acceptă o dramă de reformă, stick-ul USB agrafă ar putea reprezenta în acelaşi timp suportul fizic pentru legarea hârtiilor şi suportul magnetic pentru datele financiare.

Creatorul stick-ului agrafă este Arman Emami. Acesta a primit premiul Red Dot 2010 pentru ideea sa.

Office 2010 nu se vinde foarte bine

Se pare că nu totul este roz la Microsoft. Dacă Windows 7 este un succes de piaţă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre suita office. Conform NPD Group, companie care face analize de piaţă, vânzările suitei Microsoft Office 2010 sunt dezamăgitoare.

Office 2010 dezamăgeşte atât ca număr de unităţi vândute, cât şi ca sumă efectivă de bani încasată. În schimb, Office 2007 se vinde bine. Chiar mult mai bine decât se aşteptau cei de la Microsoft.

Conform aceleiaşi companii, de vină pentru vânzările slabe sunt diferenţele puţine dintre versiunea anterioară şi Office 2010. Cu alte cuvinte, clienţii nu au avut foarte multe motive pentru a face upgrade, spre deosebire de acum trei ani, când modificările la nivelul interfeţei au trezit interesul publicului.

În continuare se spune că suitele office online nu constituie un pericol pentru Microsoft Office. Cel puţin deocamdată. Asta în timp ce numeroşi specialişti văd de ceva vreme în Google Docs principalul competitor pentru suita office a celor de la Microsoft.

Windows 7 Service Pack 1 Beta disponibil pentru download

Microsoft a dat drumul astăzi primului Service Pack pentru Windows 7. Windows 7 SP1 nu este încă finalizat, se află în stadiul Beta. Cei care nu mai au răbdare până la apariţia versiunii finale, îl pot descărca de aici. Înregistrarea cu un cont Microsoft Live este obligatorie.

Windows 7 SP1 cuprinde o arhivă a tuturor actualizărilor lansate prin Windows Updates de la început şi până în prezent, plus reparaţii de buguri minore şi incompatibilităţi.

Alături de SP1 pentru Windows 7, s-a lansat şi un Service Pack pentru platforma dedicată serverelor - Windows Server 2008.

Picnik a devenit editor de fotografii pentru Picasa Web


În urmă cu ceva mai bine de patru luni Google achiziţiona Picnik, serviciul online de prelucrare a imaginilor. Acum, acelaşi Google setează Picnik ca editor pentru fotografiile stocare pe propriul serviciu de photo sharing, Picasa Web.

Nu este o integrare a lui Picnik cu Picasa Web, aşa cum s-ar putea aştepta utilizatorii. Pur şi simplu, link-ul de editare a fotografiilor din Picasa va direcţiona utilizatorul către Picnik. O integrare propriu-zisă ar fi trebuit să presupună preluarea funcţiilor de editare din Picnik, în tot sau în parte, de Picasa Web.

Pentru cei care nu ştiu, Picnik este unul dintre cele mai populare servicii online de prelucrare a imaginilor. Acesta dispune de instrumente elementare în editarea fotografiilor, totul făcându-se online, fără a fi necesară instalarea vreunui program.

Mutarea făcută azi era previzibilă, ţinând cont că Google deţine atât Picasa Web, cât şi Picnik. Acum, Flickr şi Picasa Web, două dintre cele mai mari servicii de photo sharing, folosesc acelaşi editor. Este interesant de văzut dacă Flickr va păstra Picnik în continuare sau va opta pentru alt serviciu similar.

Sony NEX-VG10 - camera video HD cu obiective interschimbabile

În luna mai prezentam conceptul de cameră video cu obiective detaşabile de la Sony şi iată că producătorul japonez a anunţat astăzi oficial primul dispozitiv bazat pe el. Handycam NEX-VG10 este o cameră dotată cu acelaşi senzor CMOS Exmor APS HD pe care l-am întâlnit la NEX-3 şi NEX-5. El permite înregistrarea video la rezoluţie full HD cu 24 de cadre pe secundă şi cu compresie AVCHD. De asemenea, nimic nu-l împiedică să realizeze fotografii cu o rezoluţie maximă de 14.2 MP. Sony se laudă că senzorul acesta este de 20 de ori mai mare decât cel dintr-o cameră video obişnuită, ceea ce ar trebui să garanteze performanţe bune în lumină slabă.
Microfonul pe care-l vedeţi la capătul mânerului nu este opţional. Numele său este Quad Capsule Spatial Array Microphone, pentru cei interesaţi. Dacă nu sunteţi mulţumit de el, camera este dotată cu intrări microfoane dedicate. Ecranul rabatabil de 3" se laudă cu o rezoluţie mare, iar pentru blitz sau lampă sunt oferite două patine. Handycam NEX-VG10 este livrată cu obiectivul 18-200 mm pe montură E şi cu stabilizare optică, un accesoriu destul de scump dacă ar fi achiziţionat separat. Obiectivele cu montură A, folosite de DSLR-urile din seria Alpha pot fi ataşate prin intermediul unui adaptor vâdut separat.
Cel mai evident dezavantaj al camerei este lipsa memoriei interne. Pentru stocare se pot folosi carduri Memory Stick şi SD/SDHC/SDXC, iar 32 GB pot fi ocupaţi cu patru ore de clipuri video la calitate maximă. Sony Handycam NEX-VG10 va fi disponibil în luna septembrie la un preţ de 2.000 $, justificabil din punctul nostru de vedere.

Intel înregistrează un profit record

Intel trece prin cea mai strălucită perioadă a istoriei sale: Q2 2010 a adus giganticului producător de cipuri un profit de 2,9 miliarde $. Banii au venit din vânzarea de procesoare dedicate calculatoarelor portabile şi serverelor - două dintre punctele forte ale companiei.

Cifra record a fost atinsă pe fondul creşterii preţurilor componentelor, dar iată că majorarea nu a afectat deloc volumul vânzărilor. Ce poate fi mai plăcut pentru o companie decât să vândă marfă în cantităţi uriaşe la un preţ ridicat? Probabil doar satisfacţia doborârii unui nou record.

Un robot NASA rezolvă o crimă veche de 19 ani

Misterul unei crime petrecute acum 19 ani a fost risipit astăzi cu ajutorul tehnologiei moderne. A fost o crimă aproape perfectă, autorul reuşind la acea vreme să ascundă totul: amprentele, arma folosită, victima, automobilul cu care s-a deplasat de la locul crimei şi orice alte urme care l-ar fi putut da de gol.

Autorul nu s-a gândit atunci că, în viitor, un robot ultra-avansat, sosit special de la NASA, va scana cu un magnetometru cimitirul de maşini, va mapa locul şi va procesa datele colectate, extrăgând la final "lozul câştigător": rămăşiţe din automobilul implicat.

Materialele descoperite au fost analizate şi, în final, au condus la demascarea criminalului: este vorba despre un bărbat din Statele Unite (Bernardo Bass) care şi-a ucis prietena (Dawn Sanchez) cu o armă de foc.

Ucigaşul a fost condamnat la şase ani de închisoare.

Cum să vezi prin haine de la distanţă! De la un kilometru distanţă!

Cred că cei mai mulţi dintre cititori sunt familiari cu noile scanere corporale folosite în aeroporturile de peste ocean şi nu numai, capabile să vadă prin haine. O nouă tehnologie permite aproximativ acelaşi lucru, dar de la distanţe foarte mari. Secretul stă în detectarea undelor cu frecvenţe de ordinul terrahertzilor de la distanţă. Până acum, aceasta era o misiune imposibilă deoarece undele dispăreau în aer la o distanţă de câţiva centimetri de subiect, fiind absorbite de umiditate. Fizicianul Jingle Liu de la Institutul Politehnic Rensselaer din statul New York a condus o echipă de cercetători care a depăşit problema folosind două lasere şi un detector complex.

Undele cu frecvenţe de terrahertzi se află la limitata dintre undele infraroşii şi microunde. Ele pot fi folosite pentru a detecta materiale explozibile cum ar fi dinamita sau C4. Cele două lasere menţionate mai sus, îndreptate spre un obiect sau persoană, produc plasmă sau aer ionizat în vecinătate. Această plasmă produce o fluorescenţă care se reflectă într-un mod specific atunci când întâlneşte undele cu frecvenţe de terrahertzi emise de obiectul cu pricina. În condiţii de laborator, cercetătorii au reuşit să identifice fără erori de la 20 de metri substanţe periculoase. Distanţa a fost limitată de dimensiunile laboratorului, dar detectorul poate funcţiona chiar şi de la un kilometru depărtare.

Aplicaţiile acestei tehnologii sunt multiple şi probabil că cele mai interesate vor fi armata şi agenţiile de securitate americane. Posibilitatea de-a detecta de la distanţă explozibilele artizanale de pe marginea drumului ar fi foarte apreciată în zonele de conflict. Mai mult, maşinile capcană ar putea fi detectate de la distanţă, la fel ca şi sinucigaşii care poartă veste cu bombă. Aparate pot fi montate şi în aeroporturi pentru a elimina scanerele voluminoase actuale.

Microsoft confirmă asaltul tabletelor cu Windows 7

Dacă aveaţi impresia că Microsoft va lăsa Apple să-şi facă de cap cu iPad-ul lor, vă înşelaţi amarnic. Din contră, în prezent se află în producţie mai multe tablete care vor avea ca sistem de operare Windows 7.

Microsoft, prin vocea lui Steve Ballmer, a confirmat faptul că anul acesta vor fi lansate câteva tablete cu Windows 7, urmând ca anul viitor să apară pe piaţă şi altele. Pentru asta, Microsoft a anunţat colaborarea cu mai mulţi producători importanţi, printre care Sony, Samsung, Toshiba, Dell şi Acer. Se pare că, pentru moment, HP a fost pus pe tuşă.

Steve Ballmer a mai declarat că segmentul tabletelor este unul esenţial şi că Microsoft va investi resurse importante în acest domeniu. De unde se ridică întrebarea: dacă este aşa important, de ce vine aşa târziu pe piaţă? De ce a trebuit să deschidă Apple drumul şi nu a făcut-o Microsoft? Şi, în general, de ce se mişcă aşa greu Microsoft în ultima vreme, cam în toate domeniile? Să fie de vină chiar Steve Ballmer?

Marte nu mai are secrete – explorează suprafaţa planetei!

NASA a pus la dispoziţia celor interesaţi, prin intermediul aplicaţiei WordWide Telescope, cea mai detaliată hartă a planetei Marte creată vreodată. Cât de detaliate? Îndeajuns de mult pentru a putea distinge urmele lăsate de rover-ele trimise de NASA pentru explorare. Mai mult de 13.000 de imagini obţinute de sateliţi şi alte echipamente NASA au fost combinate pentru a crea o hartă completă a Planetei Roşii. Pe lângă imaginile obţinute de sondele spaţiale, aplicaţia menţionată vă oferă posibilitatea să vizualizaţi şi panorame realizate la sol de sonde.

Aplicaţia Microsoft WorldWide Telescope poate fi descărcată de aici. Kitul are aproximativ 55 MB. Pentru posesorii de calculatoare cu MacOS există o interfaţă web pentru rularea aplicaţiei, însă ea necesită instalarea Microsoft Silverlight 3.0. Dacă sunteţi pasionaţi de astfel de imagini, noua hartă a planetei Marte merită să fie descărcată. Vă urez vizionare plăcută!

În curând: dispozitive personale de detectare a minciunilor


Cercetătorii de la Universitatea din Utah lucrează în prezent la un dispozitiv care va permite detectarea minciunilor, în timp real, prin monitorizarea anumitor reacţii comportamentale, printre care şi mişcarea ochilor.

Proiectul a fost iniţiat în urmă cu cinci ani dar abia recent a fost licenţiată tehnologia care stă la bază. Când va fi finalizat, oricine va putea achiziţiona un dispozitiv care va detecta minciunile interlocutorilor.

Cercetătorii americani au pornit de la ideea că, pentru a minţi, omul face mai mult efort decât dacă ar spune adevărul. Semnele constau, printre altele, în mişcarea ochilor şi dilatarea pupilei, timp de reacţie mai mare şi greşeli de exprimare.

Dintre semnele amintite, viitorul dispozitiv de detectare a minciunilor va monitoriza în principal mişcarea ochilor. Conform cercetătorilor, ochii dau semne clare, care nu pot fi interpretate greşit, de fiecare dată când cineva spune o minciună.

Spre deosebire de bătrânul poligraf, care nu este infailibil, acest dispozitiv va fi mult mai precis. În plus, va putea fi produs în masă şi comercializat ca orice alt gadget. Oricine va putea folosi un astfel de dispozitiv, la un anumit moment în timp.

Până a ajunge să fie disponibil pe piaţă, va fi folosit de instituţiile americane de apărare, spionaj şi contraspionaj. Deja, aceste instituţii "şi-au rezervat dreptul" de a fi primele si, pentru un timp, singurele care vor folosi noul detector de minciuni.

Google ne pregateste Google Games?

Ultima gaselnita a celor de la Google este un parteneriat cu producatorul de jocuri Zynga, compania care a dat lovitura cu jocurile pentru Facebook – FarmVille sau Mafia Wars, prin care gigantul motor de cautare vrea sa lanseze serviciul Google Games. 

Pentru a se pregati de aceasta mutare, Google a investit, in tacere, aproape 200 de milioane dolari in Zynga, care deja sta alaturi de Google in clubul companiilor web care sunt evaluate la peste 1 milion de dolari.

Noile zvonuri despre Google nu fac decat sa confirme faptul ca gigantul motor de cautare isi doreste sa domine zona retelelor socialele, mai ales daca luam in calcul si viitoarea lansare a Google Me, despre care se spune ca ar fi un "Facebook-killer".

Pe de alta parte, MySpace, Facebook si Yahoo gazduiesc si ele jocuri Zynga. Asadar, intrebarea firesca ar fi: ce va putea oferi Google in plus fata de acestea pentru a avea succes si cum va reusi sa castige in fata competitorilor sai? Sinceri sa fim, e posibil sa fie cam tarziu pentru Google in zona de jocuri, dar nu ne ramane decat sa asteptam.

Windows 7 se bazeaza pe versiunea de 64 de biti

Dupa un inceput mai lent, un numar din ce in ce mai mare de utilizatori de PC-uri au inceput sa foloseasca, treptat, versiunea de 64 de biti a Windows 7.

La doar noua luni de la lansare, aproximativ 46% dintre utilizatorii de PC-uri din intreaga lume utilizeaza versiunea de 64 de biti a celui mai recent sistem de operare Microsoft, potrivit datelor oferite de companie pentru luna iunie a acestui an.

In comparatie cu Windows Vosta pe 64 de biti, cifra inregistrata de Windows 7 este semnificativ mai mare, avand in vedere doar 11% dintre PC-uri folosesc Vista pe 64 de biti dupa mai bine de trei ani de la lansare.

De asemenea, potrivit studiilor de piata, un numar din ce in ce mai mare de producatori de PC-uri aleg sa livreze calculatoarele cu Windows 7 instalat. In plus, majoritatea PC-urilor dispun de procesoare care sunt capabile sa ruleze pe aplicatii de 64 de biti, ce necesita un plus de memorie.

Avantajul celor 64 de biti este acela ca poate oferi mai multa memorie, in comparatie cu sistemele pe 32 de biti. Acestea din urma au o limita a memoriei RAM de doar 4GB.

Majoritatea producatorilor de procesoare au realizat, inca de acum cativa ani, ca acesta va fi trendul, astfel ca mai toate cipurile de pe piata pot, acum, rula pe sisteme de operare pe 64 de biti. In plus, preturile RAM au scazut, in ultimii ani, astfel ca PC-urile noi "abunda" in memorie.

O aplicaţie de telefon promite că găseşte locuri de parcare libere



Open Spot este o aplicaţie pentru Google Android care nu promite ceva nou, dar vine cu o abordare interesantă: să realizeze o hartă a locurilor de parcare libere.

Aplicaţia cu pricina foloseşte Google Maps şi suportul GPS pentru localizare şi marcare. Esenţială este însă acţiunea utilizatorilor, fără de care aplicaţia devine inutilă.

Practic, acţiunea decurge în felul următor: posesorul de telefon cu sistem de operare Google Android, având instalată aplicaţia Open Spot, va bifa când a parcat şi când a plecat de pe un anumit loc de parcare. Astfel, ceilalţi utilizatori, tot posesori de telefoane cu Android şi tot folosind aplicaţia Open Spot, vor vedea când cineva a parcat pe un anumit loc şi când l-a eliberat.

Indicatoarele sunt foarte simple. Când utilizatorul a parcat pe un loc, apare un indicator roşu. Când pleacă de pe locul respectiv, indicatorul va deveni verde. Fiecare utilizator va putea astfel vedea locurile libere şi ocupate de parcare din apropiere. Evident, nu este vorba de toate locurile, ci doar de cele vizate de alţi utilizatori care folosesc această aplicaţie.

De la teorie la practică este cale lungă iar până să devină cu adevărat util acest sistem, va mai trece mult timp. Pe de altă parte, ideea este foarte bună. Dacă ar exista un sistem universal, pentru toate dispozitivele mobile, atunci s-ar putea dovedi cu adevărat eficient.

Ca orice aplicaţie pentru Google Android, Open Spot poate fi descărcată din Android Market.

Buton de panică pe Facebook, împotriva hărţuirilor şi abuzurilor

Copiii şi adolescenţii care intră pe Facebook vor putea raporta hărţuirile online cu ajutorul unui buton de panică: "Panic Button".

Decizia de a introduce un astfel de buton vine în urma numeroaselor abuzuri care au loc zi de zi în reţeaua de socializare, cele mai grave fiind cazurile de violuri şi crime, după ce partenerii de conversaţie în online s-au întâlnit în realitate, iar în spatele profilurilor aparent atractive se ascundeau adevăraţi monştri.

Prin apăsarea butonului de panică, abuzurile sunt raportate direct la centrele care luptă împotriva exploatării minorilor (CEOP - Child Exploitation and Online Protection Centre). Pentru început, doar utilizatorii din UK vor putea acţiona butonul de panică.

Butonul de panică va apărea doar pe paginile membrilor cu vârste sub 18 ani.

5 miliarde de utilizatori de telefonie mobilă la nivel mondial!

A fost atinsă bariera de 5 miliarde de utilizatori de telefonie mobilă. S-a întâmplat săptămâna trecută, mai exact joi 8 iulie. Estimarea bazată pe informaţiile din industrie aparţine companiei Ericsson, care ne oferă şi alte cifre interesante:
-piaţa continuă să crească rapid, atrăgând 2 milioane de utilizatori noi în fiecare zi;
-peste 500 de milioane de utilizatori folosesc tehnologia 3G;
-în curând, 80% din populaţia lumii va accesa Internetul şi cu ajutorul dispozitivelor mobile;
-în 2020 vor fi 50 de miliarde de dispozitive conectate la reţelele mobil.

Comparativ, în anul 2000, doar aproximativ 720 de milioane de persoane foloseau servicii mobile de telefonie.

Cât de multe ştii despre viruşi?


BitDefender a demarat o campanie de educare privind securitatea informatică. Utilizatorii dornici să-şi verifice cunoştinţele despre viruşi şi alte tipuri de ameninţări informatice, au la dispoziţie un test ce cuprinde 10 întrebări - unele banale, altele care solicită cunoştinţe medii. La sfârşitul testului, utilizatorii vor primi o notă, o interpretare a rezultatului obţinut şi o reducere la pachetele software BitDefender. Reducerea variază în funcţie de rezultate.

Creează-ţi singur aplicaţiile de mobil cu Android App Inventor

Posesorii de telefoane cu sistem de operare Android pot de acum să-şi conceapă singuri aplicaţiile. Google a lansat Android App Inventor, un program ce se instalează pe PC şi îţi oferă o suită de unelte pentru dezvoltarea a tot soiul de aplicaţii optimizate pentru controlul tactil şi accelerometru.

Android App Inventor se află deocamdată în stadiul Beta. Mai jos aveţi o demonstraţie cât se poate de simplă legată de cum se foloseşte programul, iar la această adresă mai multe detalii despre App Inventor, precum şi câteva aplicaţii create cu el.




Arestată pentru că şi-a trimis singură mesaje de ameninţare

O femeie din California a găsit o metodă inedită de a se răzbuna pe fostul prieten şi cumnata acestuia: şi-a trimis singură sute de mesaje de ameninţare pe telefonul mobil, dar de pe un abonament făcut pe numele cumnatei fostului prieten. Apoi s-a perindat pe la nu mai puţin de 19 secţii de poliţie unde a depus plângeri.

În prima fază şi-a atins obiectivul, atât fostul prieten cât şi cumnata acestuia ajungând în arest. După ce poliţia, în colaborare cu victimele, a depistat că totul a fost o înscenare, rolurile s-au inversat. Femeia a ajuns după gratii, într-o celulă răcoroasă unde va petrece vreme de un an.

Clipurile de pe YouTube ajung la 4096 x 2304 pixeli rezoluţie!

Credeai că YouTube e "cool" pentru că redă clipuri HD? Ei bine, acum este şi mai cool. Rezoluţia maximă a clipurilor este acum 4k. Mai precis, 4096 x 2304 de pixeli.

La ora actuală nu există decât câteva clipuri la rezoluţia amintită. Acestea sunt grupate într-un playlist care poate fi accesat la această adresă. Pentru a vedea clipurile la rezoluţia maximă, trebuie să dai click pe butonul de selecţie a rezoluţie şi să alegi opţiunea Original.

Pentru a urmări în condiţii optime clipurile la rezoluţie 4k trebuie să îndeplineşti două condiţii: să ai o conexiune foarte rapidă şi un procesor puternic.Diferenţa de calitate va fi greu sesizabilă de către majoritatea utilizatorilor. Monitorul ideal pentru vizionarea clipurilor 4k ar trebui să aibă 7.6 metri.

De fapt, ce urmăreşte Google cu această rezoluţie imensă? Google face o demonstraţie de forţă, arătându-ne cât de mare şi tare e, ce servere şi ce lăţime de bandă are la dispoziţie. Şi să ne arate încă o dată că este cel care deschide drumul.

Arhiva

Persoane Interesate