Viitorul Tehnologiei

Viitorul suna bine !

Cum să vezi prin haine de la distanţă! De la un kilometru distanţă!

Cred că cei mai mulţi dintre cititori sunt familiari cu noile scanere corporale folosite în aeroporturile de peste ocean şi nu numai, capabile să vadă prin haine. O nouă tehnologie permite aproximativ acelaşi lucru, dar de la distanţe foarte mari. Secretul stă în detectarea undelor cu frecvenţe de ordinul terrahertzilor de la distanţă. Până acum, aceasta era o misiune imposibilă deoarece undele dispăreau în aer la o distanţă de câţiva centimetri de subiect, fiind absorbite de umiditate. Fizicianul Jingle Liu de la Institutul Politehnic Rensselaer din statul New York a condus o echipă de cercetători care a depăşit problema folosind două lasere şi un detector complex.

Undele cu frecvenţe de terrahertzi se află la limitata dintre undele infraroşii şi microunde. Ele pot fi folosite pentru a detecta materiale explozibile cum ar fi dinamita sau C4. Cele două lasere menţionate mai sus, îndreptate spre un obiect sau persoană, produc plasmă sau aer ionizat în vecinătate. Această plasmă produce o fluorescenţă care se reflectă într-un mod specific atunci când întâlneşte undele cu frecvenţe de terrahertzi emise de obiectul cu pricina. În condiţii de laborator, cercetătorii au reuşit să identifice fără erori de la 20 de metri substanţe periculoase. Distanţa a fost limitată de dimensiunile laboratorului, dar detectorul poate funcţiona chiar şi de la un kilometru depărtare.

Aplicaţiile acestei tehnologii sunt multiple şi probabil că cele mai interesate vor fi armata şi agenţiile de securitate americane. Posibilitatea de-a detecta de la distanţă explozibilele artizanale de pe marginea drumului ar fi foarte apreciată în zonele de conflict. Mai mult, maşinile capcană ar putea fi detectate de la distanţă, la fel ca şi sinucigaşii care poartă veste cu bombă. Aparate pot fi montate şi în aeroporturi pentru a elimina scanerele voluminoase actuale.

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Arhiva

Persoane Interesate