Viitorul Tehnologiei

Viitorul suna bine !

Windows 8 va avea recunoaştere facială şi sincronizare online

Windows 7, spre deosebire de Vista, a fost un succes. Atât ca imagine, cât ca şi comportament în practică, cea mai recentă versiune de Windows a fost văzută ca un salvator. Acum a venit timpul pentru următoarea versiune, Windows 8, cea despre care am aflat în sfârşit primele informaţii concrete.
Conform unui document intern care şi-a pierdut caracterul secret, Microsoft are de gând să dezvolte trei versiuni diferite de Windows 8, pentru trei tipuri diferite de dispozitive. Acestea ar fi: desktop, laptop şi tabletă.
 
Senzor de proximitate şi recunoaştere facială

O combinaţie interesantă de facilităţi se va dovedi cea dintre senzorul de proximitate şi recunoaşterea facială, două funcţii care se vor regăsi în Windows 8. În practică, scenariul ar fi aşa: când te apropii de calculator, acesta porneşte automat, simţindu-ţi prezenta cu ajutorul senzorilor. Apoi, în locul tastării parolei, logarea se face prin intermediul recunoaşterii faciale.
Destul de inteligent, nu? Acum, glumind, sperăm să nu apară ecranul albastru chiar în timpul recunoaşterii faciale. Oricum, mai mult ca sigur că logarea prin tastarea parolei va rămâne ca alternativă la noul sistem, pentru orice eventualitate.


Sincronizarea datelor online

O altă facilitate importantă în Windows 8 va fi sincronizarea online a datelor. Diverse setări şi opţiuni, poate chiar şi foldere întregi vor fi sincronizate în acest fel. Sincronizarea se va dovedi utilă într-o serie întreagă de situaţii. De exemplu, vei putea avea aceleaşi setări pe mai multe calculatoare (la birou, acasă, pe laptop etc.). Sau, vei putea restaura configurarea dorită după o reinstalare de Windows.
Era şi timpul ca Microsoft să-şi îndrepte atenţia către "nor", aşa cum este numit metaforic mediul online de către producătorii de software. Sincronizarea este primul pas, iar până la un sistem de operare compus din aplicaţii online mai este cale lungă. Microsoft nu are cum să întreacă Google la acest capitol. Google, care spre sfârşitul anului va lansa propriul sistem de operare bazat pe aplicaţii online, Google Chrome OS.
Este interesant, deşi sunt convins că nu este ceva nou, faptul că documentul intern avea o secţiune care se referă la modul în care "face lucrurile" Apple. Astă dă apă la moară celor care acuză Microsoft că se inspiră de la Mac OS X. Pentru a duce şi mai departe ideea, Windows 8 va avea un aşa-zis magazin de programe, aşa cum Apple a avut prima oară pentru aplicaţiile de iPhone.
Toate aceste facilităţi sunt interesante şi probabil vor mai fi şi altele despre care încă nu se ştie. Deocamdată, Windows 8 este în lucru. Nu ştim când va fi lansat, se vehiculează 2011 sau 2012 în acest sens, nu ştim nici măcar dacă se va numi Windows 8 va purta vreun nume metaforic.
Un lucru este cert. Windows 8 va fi un sistem de operare care trebuie şi va aduce un avans tehnologic. Nu poartă povara unui eşec care trebuie reparat, cum a fost cazul lui Windows 7. Windows 8 trebuie să inoveze, nu de dragul inovaţiei cum ne-ar plăcea să credem, ci pentru a ţine pasul cu vremurile şi concurenţa.

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Arhiva

Persoane Interesate